Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Μετά από πολύ καιρό είδαμε ποδόσφαιρο στη Superleague


Μπήκε ως τρίτη στο... έξτρα πρωτάθλημα αλλά πάει να γίνει το αφεντικό των πλέι οφ. Η ΑΕΚ αν και τελείωσε το παιχνίδι με 9 παίκτες (αποβλήθηκαν στο 70΄ο Γεωργέας και στο 84΄ο Χετεμάι) έβγαλε ψυχή μέσα στην Τούμπα και πήρε την νίκη με 1-0 κόντρα στον... ΠΑΟΚ, αλλά παράλληλα και το πλεονέκτημα από τον «δικέφαλο του Βορρά». Ο Μπλάνκο πέτυχε το... χρυσό γκολ της Ένωσης στο 40΄, που έχει πολλά παράπονα από την διαιτησία του Δαλούκα! Δοκάρι ο Μαλεζάς για τους γηπεδούχους στο 68'.

Έβρεξε... ποδόσφαιρο

Μπορεί σε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα το θέαμα που παρουσιάστηκε στο φετινό πρωτάθλημα από όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες να ήταν από κακό έως κάκιστο, όμως σήμερα οι φίλοι του ποδοσφαίρου έστω και στα πλέι οφ παρακολούθησαν πολύ καλύτερο θέαμα. Η αρχή έγινε στο ΟΑΚΑ και την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Λάρισα και συνεχίστηκε στην Τούμπα και στο ντέρμπι δικεφάλων. Ειδικά στο πρώτο μέρος του αγώνα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, ο ρυθμός ήταν καταιγιστικός, με την μπάλα να πηγαίνει πάνω κάτω. Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες εκατέρωθεν, με την ΑΕΚ μετά από εξαιρετική κεφαλιά του Μπλάνκο στο 40' να πηγαίνει στα αποδυτήρια έχοντας το προβάδισμα, σε ένα όπως αναφέραμε καταπληκτικό πρώτο μέρος.

Ηρωική νίκη

Στο δεύτερο μέρος και πάλι οι δύο ομάδες προσπάθησαν για το καλύτερο, με τον ΠΑΟΚ να έχει αρχικά την υπεροχή και την ΑΕΚ να χάνει μεγάλες ευκαιρίες στις αντεπιθέσεις. Τελικά η νίκη πήγε στην «Ένωση», μια νίκη παλικαρίσια πέρα για πέρα, από την στιγμή που η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς έφτασε να παίζει από το 84' ακόμα και με 9 παίκτες. Παρά την μεγάλη νίκη που φέρνει τους «κιτρινόμαυρους» να αυξάνουν σημαντικά τις ελπίδες τους για την κατάληψη της δεύτερης θέσης, οι άνθρωποι της ΑΕΚ έχουν πολλά παράπονα από την διαιτησία του Δαλούκα, καθώς εκτός των δύο κόκκινων, είχε μια συνολικά πολύ κακή διαιτησία ειδικά εναντίον της ΑΕΚ.

Η μία ευκαιρία πίσω από την άλλη...

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σε μία κατάμεστη Τούμπα και με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να δημιουργούν το λιγότερο εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, η ΑΕΚ έχασε την πρώτη κλασική ευκαιρία πριν συμπληρωθεί το πρώτο πεντάλεπτο. Συγκεκριμένα στο 4' ο Τζιμπούρ πήγε να επωφεληθεί από το λάθος του Κοντρέρας όμως τον πρόλαβε ο Χαλκιάς και έδιωξε. Η μπάλα έφτασε στον Μαντούκα που με πλασέ έξω από την μεγάλη περιοχή προσπάθησε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, όμως ο Μαλεζάς πρόλαβε την τελευταία στιγμή και αποσόβησε τον κίνδυνο. Δύο λεπτά αργότερα ο Μπλάνκο βρήκε με εξαιρετική μπαλιά τον Τζιμπούρ, ο οποίος όμως νικήθηκε από τον Χαλκιά στο τετ α τετ. Ο ΠΑΟΚ που στα πρώτα δέκα λεπτά έβλεπε την αντίπαλό του να χάνει την μία ευκαιρία μετά την άλλη, έκανε αισθητή την παρουσία του με την συμπλήρωση των πρώτων δέκα λεπτών με τον Μουσλίμοβιτς μετά από μπαλιά του Λίνο να περνάει και τον Σάχα, όμως να φεύγει πλάγια και να αστοχεί στο πλασέ προ κενής εστίας. Όσο περνούσαν τα λεπτά ο ρυθμός όχι μόνο δεν μειωνόταν αλλά γινόταν ακόμα πιο γρήγορος και στο 20' οι γηπεδούχοι απείλησαν εκ νέου. Ο Σορλέν εκτέλεσε πονηρά το φάουλ, με τον Σάχα να διώχνει σε κόρνερ. Στην εκτέλεση που ακολούθησε ο Κοντρέρας με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Αργεντίνου. Με την βροχή να κάνει αισθητή την παρουσία της οι παίκτες και των δύο ομάδων προσπάθησαν να πετύχουν κάποιο τέρμα με μακρινά σουτ, όμως οι προσπάθειες των Λίνο, Ίβιτς και Χετεμάι για την ΑΕΚ δεν βρήκαν τον στόχο.

Μπλάνκο ο λυτρωτής

Παρά τις πολλές ευκαιρίες η μπάλα δεν ήθελε με τίποτα να μπει στα δίχτυα κάποιας από τις δύο ομάδες, κάτι που όμως έγινε στο 40'. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να αποδείξει την αξία του ο Ίσμαελ Μπλάνκο. Ο Αργεντίνος επιθετικός εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την εξαιρετική σέντρα του Χετεμάι και με καρφωτή κεφαλιά δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο στον Χαλκιά στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα. Αυτή ήταν και η τελευταία μεγάλη ευκαιρία μέχρι ο Δαλούκας σφυρίξει την λήξη του πρώτου μέρους. Ένα πρώτο μέρος που βρήκε μπροστά την ΑΕΚ με 1-0.

Υπεροχή ο ΠΑΟΚ, ευκαιρίες οι ΑΕΚ

Στο δεύτερο μέρος οι γηπεδούχοι μπήκαν πολύ πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και προσπάθησαν να πιέσουν τους αντιπάλους τους. Από την άλλη οι φιλοξενούμενοι αρκέστηκαν στις αντεπιθέσεις και στο 50' σε μία από αυτές έφτασαν μια ανάσα από το 0-2. Συγκεκριμένα ο Τζιμπούρ μετά από τραγικό λάθος του Μαλεζά έφυγε στην αντεπίθεση και με τακουνάκι βρήκε τον Μπλάνκο. Ο Αργεντίνος μόνος απέναντι από τον Χαλκιά αντί να κάνει πλασέ εξαπέλυσε έναν... κεραυνό στέλνοντας την μπάλα ψηλά άουτ. Ένα λεπτό αργότερα ο Βερόν με συρτό σουτ προσπάθησε να κάνει το 1-1, όμως ο Σάχα μπλόκαρε την μπάλα.

Στο 65' και πάλι ο εντυπωσιακός Τζιμπούρ που πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του με τη φανέλα της ΑΕΚ, έφυγε στην αντεπίθεση, η μπάλα έφτασε στα πόδια του μετά από συνεργασία του Χετεμάι με τον Μπλάνκο, όμως το σουτ του Γαλλοαλγερινού σταμάτησε με προβολή ο Κοντρέρας.

Δοκάρι για γηπεδούχους

Τις δύο μεγαλύτερες ευκαιρίες ο ΠΑΟΚ τις έχασε μέσα σε δύο λεπτά. Αρχικά στο 67' ο Μουσλίμοβιτς μετά από πάσα του Κονσεϊσάο έκανε το δυνατό σουτ, αλλά ο Σάχα έδιωξε με τα πόδια. Ένα λεπτό αργότερα ο Σορλέν εκτέλεσε φάουλ, ο Μαλεζάς βγήκε πίσω από την άμυνα, όμως η κεφαλιά του σταμάτησε στο δοκάρι του Αργεντίνου.


ΠΑΟΚ (Φερνάντο Σάντος): Χαλκιάς, Σνάουτσνερ (75' Λάκης), Λίνο, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Βερόν, Ίβιτς (62' Βιεϊρίνια), Κονσεϊσάο, Σορλέν, Μπακαγιόκο (70' Αναστασάκος), Μουσλίμοβιτς

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Κουτρομάνος, Γεωργέας, Μαϊστόροβιτς, Αλεξόπουλος, Ενσαλίβα, Καφές (59' Πελετιέρι), Χετεμάι, Μαντούκα, Τζιμπούρ (87' Εντίνιο), Μπλάνκο (76' Γκέντσογλου)



Όσοι είχαν το κουράγιο να βρεθούν στο Ολυμπιακό στάδιο μπορεί να μην έμειναν με ανοιχτό το στόμα από την εικόνα του Παναθηναϊκού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έφυγαν και απογοητευμένοι όσο την περασμένη Τετάρτη στο ματς με την ΑΕΚ. Φαίνεται πως η... παρέμβαση του Νικόλα Πατέρα στην προπόνηση της περασμένης Παρασκευής θορύβησε τους «πράσινους» και το έδειξαν στην νίκη με 3-1 επί της Λάρισας, όπου σαφώς είχαν καλύτερη εικόνα και μεγαλύτερη διάθεση. Γρήγορα το «τριφύλλι» προηγήθηκε με 2-0 (10΄ Σαλπιγγίδης, 25΄Καραγκούνης), ο Μετίν ξανάβαλε τους «βυσσινί» στο ματς στο 55', αλλά ο Ρουκάβινα... κλείδωσε το «τρίποντο» στο 73'.

Με Λάζαρο και «Ρούκα»

Με τρεις αλλαγές σε σχέση με το ντέρμπι της περασμένης Τετάρτης ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός, μιας και ο Τεν Κάτε δεν είχε στην διάθεση του τους Νίλσον(τραυματίας) και Σιμάο(τιμωρημένος) ενώ στον πάγκο άφησε τον Βαγγέλη Μάντζιο.

Kάτω από τα δοκάρια ο Γκαλίνοβιτς, αριστερά ο Σπυρόπουλος, δεξιά ο Μουν αντί του τραυματία Νίλσον και στο κέντρο της άμυνας ο Σαριέγκι με τον Βύντρα. Ζιλμπέρτο και Καραγκούνης τα αμυντικά χαφ. Στο αριστερό «φτερό» ο Χριστοδουλόπουλος, στο δεξί ο Γκαμπριέλ και στην κορυφή της επίθεσης ο Σαλπιγγίδης με τον Ρουκάβινα σε ρόλο επιτελικού στο 4-2-3-1 που επέλεξε ο Ολλανδός τεχνικός.

Έπιασαν τόπο!

Τα... μπινελίκια και η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Νικόλας Πατέρας το απόγευμα της Παρασκευής στην Παιανία έπιασαν καταπώς φαίνεται τόπο, καθώς ο Παναθηναϊκός με το... καλημέρα του παιχνιδιού μπήκε πολύ δυνατά, με πάθος, όρεξη , παίζοντας παράλληλα καλή μπάλα και κατάφερε μέσα σε 25' να «καθαρίσει» το ματς παίρνοντας προβάδισμα δύο τερμάτων κόντρα σε μία ΑΕΛ που περισσότερο αγγαρεία έκανε στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ.

Μεγάλος πρωταγωνιστής των «πρασίνων» δεν ήταν άλλος από τον Γιώργο Καραγκούνη. Το έχουμε ξαναπεί. Ο «τυπάρας» ακούει σεντόνι και... τρελαίνεται και φαίνεται αποφασισμένος να πάρει από το... χεράκι τους συμπαίκτες του και να τους οδηγήσει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ο «Κάρα» έφτιαξε το πρώτο και σημείωσε το δεύτερο γκολ του «τριφυλλιού». Στο 10' εκτέλεσε το κόρνερ από δεξιά, με τον Σαλπιγγίδη αμαρκάριστο να παίρνει την κεφαλιά και να ανοίγει το σκορ ενώ δεκαπέντε λεπτά αργότερα με εξαιρετική εκτέλεση φάουλ έξω από την περιοχή διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του.

Στην συνέχεια του ματς ο ρυθμός έπεσε, οι «πράσινοι» προσπάθησαν να πετύχουν και τρίτο τέρμα αλλά τους έλειπε η καλή τελική και το 2-0 ήταν το σκορ, με το οποίο οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια.

«Βυσσινί» απάντηση

Με τον τρόπο που ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός το παιχνίδι... απάντησε η Λάρισα στην επανάληψη.

Με την συμπλήρωση του πρώτου δεκάλεπτου οι φιλοξενούμενοι έπιασαν στον... ύπνο την άμυνα των «πρασίνων», που μετά το 25' κατέβασαν ρυθμούς, ο Μουν κοίταζε το... πουθενά στην σέντρα του Φωτάκη και ο Μετίν με κεφαλιά νίκησε τον Γκαλίνοβιτς βάζοντας ξανά στο παιχνίδι την ομάδα του.

Στα... καπάκια, μάλιστα, ο Μαρίνος Ουζουνίδης έκανε διπλή αλλαγή με τους Γιαννακόπουλο και Σαρμιέντο να παίρνουν την θέση των Ιγκλέσιας και Ίλιτς.

Η είσοδος του Στέλιου έκανε ακόμα πιο απειλητική την ΑΕΛ και μάλιστα στο 63' οι φιλοξενούμενοι έφτασαν κοντά στην ισοφάριση αλλά το σουτ Φωτάκη απόκρουσε ο Γκαλίνοβιτς.

Το «καθάρισε» ο Ρούκα

Βλέποντας την ομάδα του να έχει χάσει την φρεσκάδα και την διάθεση του πρώτου μέρους ο Τεν Κάτε στο 68' πέρασε στο παιχνίδι τον Νίνη αντί του κουρασμένου Γκαμπριέλ και τον Μαρσέλο Μάτος στην θέση του Καραγκούνη, θέλοντας να δώσει περισσότερα τρεξίματα στην μεσαία γραμμή.

Τελικά το άγχος που υπήρχε μετά το γκολ του Μετίν ήρθε να διώξει μια και καλή ο Ρουκάβινα στο 73'. Ο Σπυρόπουλος ανέβηκε από αριστερά, θυμήθηκε ότι τις... έχει τις «φαρμακερές» σέντρες και με τέτοια έδωσε το γκολ στο... πιάτο για τον Ρουκάβινα που με προβολή από κοντά έγραψε το 3-1 και έβαλε τέλος στο ματς.

Καλός σε γενικές γραμμές
Σε γενικές γραμμές ο Παναθηναϊκός έδειξε το καλό αγωνιστικό του πρόσωπο, κυρίως στο πρώτο μέρος, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο και είχε διάθεση. Αν έλειπε το... νεκρό διάστημα στις αρχές της επανάληψης τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα.

Φάνηκε πάντως πως το... ντου του Πατέρα ξύπνησε μερικούς και έκανε την ομάδα να βγάλει ζωντάνια στην αρχή του ματς και να πάρει αυτό που ήθελε. Τους τρεις βαθμούς και ακόμα ένα βήμα για την κατάληψη της δεύτερης θέσης.

Ατομικά, ο Καραγκούνης έκανε και πάλι την διαφορά(ασίστ και γκολ), ο Ζιλμπέρτο ανέβασε στροφές σε σχέση με τα περασμένα παιχνίδια ενώ αρκετά θετικός ήταν και ο Σπυρόπουλος που βοήθησε τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Ψυχολογική «ντόπα» το γκολ για τον Ρουκάβινα, κεφάτος ο Χριστοδουλόπουλος με πολύ τρέξιμο, όπως και ο Κλέιτον που είχε δοκάρι στο 93'.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Μουν, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Ζιλμπέρτο, Γκάμπριελ (68' Νίνης), Καραγκούνης (68' Μάτος), Χριστοδουλόπουλος, Σαλπιγγίδης, Ρουκάβινα(82' Κλέιτον)

ΛΑΡΙΣΑ: Βράνιτς, Μπουκουβάλας, Φεράρι, Ααράμπ, Κατσιαρός, Φωτάκης, Πάρα, Ιγκλέσιας (56' Σαρμιέντο), Μετίν(78' Βλασσόπουλος), Ίλιτς (56' Γιαννακόπουλος), Ζουράφσκι.

1 σχόλιο:

T-SIOL-10 είπε...

pame re aekara gera..mas adikisan perusi alla fetos 8a vgoume champions league