Την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ώστε να απαλλαγεί η χώρα "από τα βαρίδια που την κρατάνε πίσω" εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA για τις ευρωεκλογές και στο δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται υπεύθυνη και σταθερή πολιτική για να "βγούμε από την κρίση", τόνισε ότι είναι πολύ σοβαρή υπόθεση οι Ευρωεκλογές, ενώ χαρακτήρισε ως συνθηματολογία άνευ περιεχομένου ή υπεραπλουστευτική, τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί δημοψηφισματικού χαρακτήρα των εκλογών.
Οι ευρωεκλογές, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι μια σοβαρή υπόθεση, γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου και της ευρωπαϊκής πορείας. Πρόσθεσε ότι επειδή δεν επιλέγεται κυβέρνηση και πρωθυπουργός, συνήθως παρατηρείται χαλαρότερη ψήφος, "αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εκλογική αναμέτρηση δεν έχει σοβαρό πολιτικό περιεχόμενο και δεν του αποδίδω ξεχωριστή σημασία".
Βγαίνουν, σημείωσε, πολιτικά μηνύματα και συμπεράσματα και γι' αυτό κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να θυμούνται ότι πηγαίνουν σε αυτή την εκλογή μέσα στο περιβάλλον μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και βεβαίως "το γεγονός ότι χρειάζεται μια σοβαρή υπεύθυνη σταθερή πολιτική για να βγούμε από αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες".
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στοχεύει στη νίκη και ανέφερε ότι "δεν πιστεύω ότι θα έχουμε ήττα ή μεγάλη αποδοκιμασία" και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα λαϊκής νομιμοποίησης για να συνεχίσει η κυβέρνηση, αναφέροντας ότι και ο ίδιος είχε κερδίσει τις ευρωεκλογές με σημαντική διαφορά το 1999 και αυτό το γεγονός δεν έθεσε τέτοια ζητήματα.
Απαντώντας σε ερώτηση αν αισθάνεται κουρασμένος, ο κ. Καραμανλής είπε "Οχι. Και νομίζω ότι φαίνεται, άλλωστε, αυτό. Δεν έκανα ποτέ τέτοια δήλωση. Εγώ είμαι μαχητής και νομίζω ότι αυτό έχει αποδειχθεί. Είναι η πολλοστή εκλογική αναμέτρηση στην οποία συμμετέχω και την απολαμβάνω, πέραν από το βάρος της ευθύνης που αισθάνομαι για τις πολιτικές που χρειάζεται να κάνουμε. Δεν έχω κλείσει ακόμα τα 53 μου και αξίζει να επαναλάβω ότι είναι πολύ νωρίς για να σκέφτομαι να συνταξιοδοτηθώ".
Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι δεν τον απασχολεί ούτε υπάρχει ενδεχόμενο αποχώρησής του, σημειώνοντας ότι το σημαντικότερο είναι "πως θα σπρώξουμε τη χώρα να βγει όσο γίνεται αλώβητη από αυτή την κρίση. Και από εκεί και πέρα αισθάνομαι και ακμαίος και δυνατός να συνεχίσω να παλεύω".
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει καμία πρόθεση, ούτε στόχο να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, ενώ επέκρινε τον κ. Παπανδρέου για τον όρο σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, λέγοντας ότι είναι αδόκιμος και πρόκειται για ατόπημα. Σε ό,τι αφορά την καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι δεν έχει τίποτε το υβριστικό ή το προσβλητικό, αλλά πρόκειται για ευρηματικό μήνυμα. Πρόσθεσε, ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από πολλές πλευρές και κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση να μηδενιστούν όλα και να ισοπεδωθούν, αλλά και να υπάρξει μια μονότονη σκανδαλολογία στην πολιτική ζωή, χωρίς καμία πρόταση για το μεγάλο διακύβευμα της χώρας, που είναι να αντέξει και να προχωρήσει οικονομικά.
Ο κ. Καραμανλής επέκρινε την αντιπολίτευση για μόνιμη άρνηση, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνταγματική αναθεώρηση και θέματα όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το περιβάλλον, τη μεγαλύτερη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, την κάμψη της απόλυτης αρχής περί μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Απαντώντας στις επικρίσεις για το "κλείσιμο της Βουλής" ο πρωθυπουργός είπε ότι η Βουλή κλείνει κάθε χρόνο και στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε μπροστά μας τις ευρωεκλογές και έπρεπε να έχουμε άνετη δυνατότητα για προεκλογικό διάλογο. Όλες οι υποθέσεις που ήρθαν στην Βουλή, σημείωσε, διερευνήθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις έγινε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή. Δεν υπήρχε τόνισε καμία εκκρεμότητα για να λέει κανένας ότι την έκλεισαν άρον-άρον γιατί επιχειρείται να παραγραφεί κάτι.
Επιπλέον, συμπλήρωσε, ότι έχουν ήδη περάσει είκοσι μέρες και δεν ήρθε καμία υπόθεση για να μπορεί κανείς να με μεμφθεί. Τόνισε, ακόμα, ότι πρότεινε να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ώστε να οχυρωθεί η πολιτεία σε θέματα διαφάνειας και μεταξύ άλλων να διαπιστωθεί και τι δυνατότητες υπάρχουν για αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Ο πρωθυπουργός επέμενε ότι αν υπήρχε εκκρεμότητα, σε καμία περίπτωση δεν θα έκλεινε τη Βουλή και πρόσθεσε: "Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου σε αυτά τα θέματα". Υπογράμμισε, ακόμη, ότι δεν αρνείται ούτε αρνήθηκε ποτέ να διερευνηθούν σοβαρές υποθέσεις, αλλά δεν μπορεί η πολιτική ζωή να εγκλωβίζεται μόνιμα σε αυτό το θέμα, επειδή υπάρχει ένδεια πραγματικών πολιτικών επιχειρημάτων.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Παυλίδη, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι διερευνήθηκε σε βάθος, υπενθυμίζοντας την απόφαση της Βουλής. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο ίδιος αξιολογεί όλες τις συμπεριφορές και την κατάλληλη ώρα κρίνει.
Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν έκανε σφάλμα που κάλυψε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ τους υπουργούς για το θέμα του Βατοπαιδίου, ανέφερε "εγώ δεν είπα ποτέ ότι είμαι αλάνθαστος και για το Βατοπαίδι έχω κάνει δημόσια την κριτική μου. Αυτό δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι το εκλογικό σώμα μας έχει καταδικάσει. Το εκλογικό σώμα κρίνει στις εθνικές εκλογές ποιοι μπορούν καταλληλότερα να χειριστούν τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.
Χαρακτήρισε σοβαρή υπόθεση το θέμα του Βατοπαιδίου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία υπόθεση που εξελισσόταν για χρόνια, η οποία θεωρητικά ή επιφανειακά δεν έδειχνε να έχει κάτι το μεμπτό. "Στην πορεία βλέπουμε ότι υπήρχαν υστερόβουλες και σκανδαλώδεις επιδιώξεις και βέβαια λάθη από πλευράς δημοσίου. Γι αυτό έκανα και την αυτοκριτική μου. Στο κάτω-κάτω της γραφής ο πρωθυπουργός της χώρας εξ αντικειμένου οφείλει να αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι στραβό συμβαίνει. Τί κατά τη γνώμη μου υπήρχε εδώ: ναι υπήρχαν επιδιώξεις υστερόβουλες, σκανδαλώδεις. Ναι, μπορεί να υπήρξε και συνεργασία κάποιων τμημάτων της δημόσιας διοίκησης και αυτό θα το αποκαλύψει η δικαστική έρευνα. Εκείνο που είναι βέβαιο και εκεί είναι το πολιτικό ζήτημα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί, πιο παρατηρητικοί και πιο επιμελείς στην εποπτεία των όποιων δημόσιων υπηρεσιών βρίσκονται σε επαφή με τέτοιου είδους αντικείμενα", είπε.
Μίλησε, ακόμη, για τραυματική εμπειρία που πλήγωσε και τον ίδιο και τους πολίτες, σημειώνοντας ότι μπορεί να μην αλλάζει, αλλά τουλάχιστον είναι δυνατόν τα ζημιογόνα αποτελέσματα να μη συντελεστούν και γι' αυτό έχει αρθεί η αναγνώριση κυριότητας εκείνων των ακινήτων. Περιμένουμε, ανέφερε, γνωμάτευση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τον τρόπο που μπορεί να γίνει η πλήρης επιστροφή των όποιων ακινήτων, ενώ πρέπει να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και να μην επιτρέψουμε να συμβεί ποτέ κάτι ανάλογο ή παρόμοιο.
Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι η εικόνα που έχει για το θέμα, είναι ότι πολιτικό πρόσωπο δεν πήγε επί σκοπώ να βλάψει τα συμφέροντα του δημοσίου, αλλά σημείωσε ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη επιμέλεια και η απαραίτητη εποπτεία.
Σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν το υπ' αριθμόν ένα θύμα και ότι έγινε μακρά δικαστική έρευνα, ενώ για το θέμα των ομολόγων συνεχίζεται η έρευνα και κάποιοι ήδη παραπέμπονται.
Για την υπόθεση Siemens, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πάρει χρήματα από την εταιρία, ενώ είπε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να αναδεικνύει θέματα σκανδάλων εάν υπάρχουν, αναγνωρίζοντας και ένα ποσοστό σε αντιπολιτευτικό οίστρο. Για τη φράση "αρχιερέας της διαπλοκής", που είχε πει για τον κ. Σημίτη, ο κ. Καραμανλής είπε "όταν κάνει συζήτηση και μάλιστα εκτός κειμένου σε ανταλλαγή πυρών μπορεί να φύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Ποτέ δεν θα τον έλεγα εν ηρεμία, ότι δηλαδή ο άνθρωπος αυτός είναι σε εισαγωγικά μη έντιμος". Στην ερώτηση εάν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ όσοι έχουν προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι όλοι μας κρινόμαστε και αξιολογούμαστε καθημερινά από πράξεις, από τη δράση μας, την προσφορά μας, τη συμπεριφορά μας, την εν γένει δραστηριότητά μας. Αυτά αξιολογούνται και έρχεται η ώρα όταν καταρτίζονται οι συνδυασμοί και λαμβάνονται υπόψη από όλα τα όργανα του κόμματος, σε τελική ανάλυση από τον πρόεδρο του κόμματος.
Ο πρωθυπουργός επέμενε στις μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο, ενώ μιλώντας για το ασφαλιστικό, ανέφερε ότι θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση στα βαρέα και ανθυγιεινά και μίλησε και για κίνητρα για εθελούσια περαιτέρω παραμονή στην εργασία.
Ο κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε, λέγοντας ότι αν δεν είχαν γίνει όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια θα ήμασταν τώρα με την κρίση σε χειρότερη οικονομική κατάσταση, ενώ σημείωσε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι καλύτερα από ότι στην ευρωζώνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαφιέμεθα σε αυτό.
Αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαρθρωτικές αδυναμίες στην οικονομία, σημείωσε ότι ο σχεδιασμός δεν είναι να μπουν νέοι φόροι, σημειώνοντας ότι πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, να περιορίσουμε σημαντικά τη φοροδιαφυγή. Επίσης, πρέπει να περιοριστεί η δημόσια δαπάνη. Τα πρώτα δείγματα, πρόσθεσε, είναι μάλλον ενθαρρυντικά, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος. Σημείωσε, ακόμα, ότι μέσα σε δύο χρόνια πρέπει το έλλειμμα να πέσει κάτω από 3%.
Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι δεν σχεδιάζει νέους φόρους, αλλά διευκρίνισε ότι "εάν σε δύο-τρεις-πέντε μήνες δούμε ότι οι συνθήκες αλλάζουν θα συζητήσουμε και για φορολογικά έσοδα".
Είπε, ακόμη, ότι το νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα, το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων έχουν κόστος και φέρνουν αντιδράσεις, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δυσάρεστες αποφάσεις αλλά απαραίτητες για να απαλλαγεί η χώρα από τα βαρίδια που την κρατάνε πίσω.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου