Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Στην Ρωσία άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των πυρηνικών

Άλλη μία προσπάθεια ξεκίνησαν, σήμερα, ΗΠΑ και Ρωσία, να βρουν έναν κοινό παρονομαστή, ώστε να περιορίσουν τα τεράστια πυρηνικά τους οπλοστάσια. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπείες εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες άρχισαν στη Μόσχα νέες διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη καινούριας συμφωνίας για το μείζον αυτό ζήτημα...


Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), στην τρέχουσα φάση, οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν τρεις μέρες και εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή θα «διαδεχθεί» την ήδη υπάρχουσα. Δηλαδή, τη «Συμφωνία για τον Περιορισμό των Στρατηγικών Επιθετικών Όπλων» - γνωστή και ως START - η ισχύς της οποίας εκπνέει στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξάλλου, οι εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών εμφανίζονται αισιόδοξοι και δηλώνουν ότι οι πρόεδροι Μπάρακ Ομπάμα, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα παρουσιάσουν κατά την επόμενη συνάντησή τους, στις 6 Ιουλίου, στη Μόσχα, ένα καλό αποτέλεσμα.

Πάντως, μόλις πριν από δέκα μέρες, ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ προανήγγειλε - κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής παρέλασης, που γίνεται στη Μόσχα, με αφορμή τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας - πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ατομικού οπλοστασίου της χώρας του. Ως παράδειγμα, ανέφερε το διηπειρωτικό πύραυλο «Topol M», που φέρει πυρηνικές κεφαλές.

Μάλιστα, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ πρόσθεσε πως το όπλο αυτό είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την άμυνα της χώρας του. «Το πρώτο μας καθήκον», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, «είναι η βελτίωση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων. Κι αυτό θα επιτευχθεί με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα. Θα πρέπει να είναι αξιόπιστα, ώστε να μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Δηλαδή, να εγγυώνται την ασφάλεια του κράτους μας».

--------------------------------------------------

Πυρηνικά όπλα: λιγότερα μεν, πιο σύγχρονα δε

--------------------------------------------------

Η ομιλία Μεντβέντεφ προδιέθετε μεν για αφοπλισμό, αλλά με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό. Μάλιστα, όπως είπε στη «ΝΒ» ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Ρωσία και Παγκόσμια Πολιτική», Φιόντορ Λουκγιάνοφ, δεν υπάρχει σ’ αυτήν καμία αντίφαση: «Για την αποτροπή δεν απαιτούνται τόσοι πολλοί πύραυλοι και πυρηνικές κεφαλές. Θα μπορούσαμε άνετα να τις μειώσουμε στο μισό. Αλλά δεν πρόκειται να εξαφανιστούν τα πυρηνικά όπλα. Και αυτό διότι συνιστούν τη σημαντικότερη εγγύηση για την ασφάλεια της Ρωσίας».

Βέβαια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η συγκεκριμένη ανακοίνωση Μεντβέντεφ αποτελεί μια έμμεση - πλην σαφή - παραδοχή ότι στο πεδίο των συμβατικών όπλων οι ΗΠΑ είναι ισχυρότερες από τη Ρωσία. Πλην όμως και στο πεδίο των πυρηνικών η Μόσχα βρίσκεται - στην πραγματικότητα - πολύ πίσω από την Ουάσιγκτον. Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας είναι άχρηστο, καθώς υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

Επομένως, η μείωση των πυρηνικών κεφαλών της Ρωσίας στις 1.500, πρέπει να θεωρείται θετική εξέλιξη για τη Μόσχα. Άλλωστε, όπως επισήμανε, μιλώντας στη «ΝΒ», ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωατλαντικής Ασφάλειας, Αλεξάντερ Νίκιτιν, «είναι σαφές ότι πολλοί πύραυλοι είναι παλιοί και θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέους. Η Ρωσία, λοιπόν, πρέπει να επενδύσει στους Topol και στους Topol M. Κι αυτοί είναι εκατοντάδες και όχι χιλιάδες»

Δεν υπάρχουν σχόλια: