Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΤΑ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ...ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ

Η κατάχρηση παυσίπονων για τον πονοκέφαλο μπορεί να δημιουργήσει πονοκέφαλο, όπως προκύπτει από επιστημονικές εργασίες για την κεφαλαλγία, που ανακοινώθηκαν στο 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Νευρολόγων, το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Το χαρακτηριστικό των ασθενών με Χρόνια Καθημερινή Κεφαλαλγία είναι ότι στην πλειονότητά τους υποβάλλονται σε αυτοθεραπείες με κατάχρηση αναλγητικών φpillsαρμάκων και γι αυτό παθαίνουν τη λεγόμενη φαρμακευτική κεφαλαλγία από κατάχρηση. Αποτελούν το 50%-80% των ατόμων με χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία και είναι και η πλέον δύσκολη κατηγορία ασθενών για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, όταν κυρίως συνυπάρχει και η κατάθλιψη.
Η αντιμετώπιση αυτής της μορφής κεφαλαλγίας απαιτεί γιατρό έμπειρο και καλό γνώστη του αντικειμένου. Κυρίως όμως απαιτείται η καλή συνεργασία του ασθενούς για την πραγμάτωση και την επιτυχία της. Είναι όμως απαραίτητη η διακοπή των φαρμάκων, των οποίων γίνεται κατάχρηση, είτε απότομα, είτε βαθμιαία, η χορήγηση επαρκούς ενυδάτωσης και αντιμετώπιση, αφ’ ενός συμπτωματικά του άλγους και της έντασης από τη στέρηση, αφ’ ετέρου προληπτικά με τον καθορισμό υποστηρικτικής προληπτικής θεραπείας για την αντιμετώπιση πιο σταθερά του προβλήματος.
Στη μορφή αυτή της κεφαλαλγίας, τη Χρόνια Καθημερινή Κεφαλαλγία, παίζουν σημαντικό ρόλο και οι εναλλακτικές θεραπείες (ασκήσεις χαλάρωσης, βιοανάδραση, γιόγκα), εφ’ όσον εφαρμόζονται σωστά και συνδυάζονται με υποστηρικτική ψυχοθεραπεία.
Η Διεθνής Εταιρεία Κεφαλαλγίας έχει διαχωρίσει τις διάφορες μορφές και τις έχει ταξινομήσει σε κατηγορίες με τη συχνότητα εμφάνισης, τη διάρκεια, την ένταση του πόνου και τα συνοδά ή προειδοποιητικά συμπτώματα. Το 0,5% του πληθυσμού εμφανίζει σοβαρή κεφαλαλγία σε καθημερινή βάση και αφορά κατ’ εξοχήν τις γυναίκες.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: