Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Μεγάλη νίκη για την Εθνική μας-Χάλκινο μετάλλιο


Η Εθνική Ελλάδας επικράτησε 57-56 της Σλοβενίας σε ένα συγκλονιστικό μικρό τελικό του Ευρωμπάσκετ και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Έτσι κρίθηκε

Οι διεθνείς μας δεν ήθελαν με τίποτα να χάσουν αυτό το μετάλλιο. Ήταν ξεκάθαρο σε κάθε ενέργειά τους, αμυντική ή επιθετική. Βοήθειες στην άμυνα, όλοι μαζί στα ριμπάουντ, πάθος στην επίθεση. Μπορεί η Σλοβενία να πέρασε μπροστά 5-6 και 9-11, αλλά μόνο προσωρινά. Ο Καζλάουσκας έριξε από νωρίς στη μάχη τον Καλάθη και παίρνοντας πολλά από την έφεσή του στην οργάνωση είδε την εθνική να παίζει γρήγορα αλλά όχι βιαστικά. Κατ' εντολή πάγκου, η μπάλα πέρασε εύλογα στο Σχορτσανίτη που χωρίς αντίπαλο τέλειωσε διαδοχικές φάσεις, ενώ ο Πρίντεζης συνέδραμε πολλά για το 21-13 του 11' και το 25-15.

Η Σλοβενία είχε να παίρνει σκορ μόνο από τον Έραζεμ Λόρμπεκ και ήταν δύσκολο να ακολουθήσει. Έμεινε όμως κοντά (31-24 στο 20', 38-33) γιατί τα ποσοστά της Ελλάδας στην επίθεση δεν ήταν επιπέδου προηγούμενων αγώνων. Άλλωστε η Σλοβενία αποφάσισε να κλείσει μέσα για να αποτρέψει τις πάσες στο Σχορτσανίτη και τα πολλά τρίποντα που επιχείρησαν οι διεθνείς βρήκαν σίδερο. Η νευρικότητα άρχισε να κυριαρχεί στις κινήσεις των παικτών του Καζλάουσκας, οι οποίοι έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους και με διαδοχικά λάθη έδωσαν στους Σλοβένους το δικαίωμα να πλησιάσουν. Μετά το τρίποντο του Μπουρούση για το 45-39, ήρθε το αντίπαλο 5-0 (45-44) και το ματς άρχισε από το μηδέν.

Ο Καλάθης ξεκόλλησε την ομάδα, αλλά εκείνος που της έδωσε ξανά αέρα και μικρό προβάδισμα ήταν ο Σχορτσανίτης. Θηρίο πραγματικό, εξέθεσε το βετεράνο Γιαγκόντνικ και με 4/4 βολές έκανε το 51-46. Ο Λάκοβιτς στο 38' έβαλε ένα μεγάλο σουτ (51-49), αλλά ο Έραζεμ Λόρμπεκ έχασε την ευκαιρία για την ισοπαλία. Ο Φώτσης με κρύο αίμα στα 31’’ πριν από το φινάλε έφερε πιο κοντά το χάλκινο μετάλλιο και ακολούθως άρχισε η ρουλέτα των βολών. Ο Σπανούλης δεν ήταν όσο ψύχραιμος ήταν ο Ζήσης, αλλά χάνοντας επίτηδες τη δεύτερη βολή στο 4.2'' πριν από το τέλος δεν άφησε τους Σλοβένους να εκδηλώσουν την τελευταία επίθεση (ο Νάχμπαρ σούταρε από το κέντρο και ήταν άστοχος). Επιτέλους η εθνική νίκησε σε μικρό τελικό. Το κακό ξορκίστηκε

Δεν υπάρχουν σχόλια: