Απειλούνται με εξαφάνιση
Ένα στα έξι θηλαστικά της Μεσογείου απειλείται με εξαφάνιση, κυρίως λόγω της καταστροφής της φυσικής κατοικίας τους εξαιτίας της αστικοποίησης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης, που εδρεύει στη Γενεύη.Από τα 320 είδη θηλαστικών, τα 49 κρίθηκαν απειλούμενα, συμπεριλαμβανομένων 20 που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Το 3% κρίθηκαν "απειλούμενα σε κρίσιμο στάδιο", μεταξύ αυτών η μεσογειακή φώκια "μονάχους" και ο ιβηριανός λυγξ. Το 5% θεωρούνται "απειλούμενα" και το 8% "ευάλωτα". Συνολικά το 16% των θηλαστικών, δηλαδή περίπου ένα στα έξι, βρίσκεται υπό μικρότερη ή μεγαλύτερη απειλή εξαφάνισης.
Η καταστροφή της φυσικής κατοικίας των ζώων επηρεάζει δραματικά το 90% των απειλούμενων ειδών και αποτελεί το κυριότερο πρόβλημά τους, σύμφωνα με την μελέτη, που κάνει έκκληση για ανάληψη διεθνούς δράσης, ώστε να προστατευθούν περιοχές-κλειδιά, να διασωθούν φυσικά καταφύγια και να διασφαλιστεί η βιοποικιλότητα.
Μεγάλοι αριθμοί απειλούμενων ζώων υπάρχουν στα βουνά της Τουρκίας, στη βορειοδυτική Αφρική και στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος). Μεγάλη πίεση δέχονται τα μεγάλα φυτοφάγα θηλαστικά, όπως τα ελάφια και οι λαγοί, αλλά και τα σαρκοφάγα. Ορισμένα είδη, όπως ο κοινός ιπποπόταμος, έχουν ήδη εξαφανιστεί από τη Μεσόγειο.
Η μελέτη καλεί τους κατοίκους των μεσογειακών περιοχών να αποκαταστήσουν τις φυσικές κατοικίες και τις αλυσίδες διατροφής των μεγάλων θηλαστικών και να τους ενθαρρύνει να ανεχτούν και να συνυπάρξουν με αυτά τα ζώα, ακόμα και με τα αρπακτικά, μεταξύ άλλων εφαρμόζοντας καλύτερες νομοθεσίες σχετικά με το κυνήγι.
Η μελέτη, που δεν συμπεριέλαβε τις φάλαινες και τα δελφίνια, συμπέρανε επίσης ότι το 27% των μεσογειακών θηλαστικών εμφανίζουν πληθυσμό σε φάση συρρίκνωσης, το 31% σταθερούς πληθυσμούς και μόνο το 3% αυξανόμενους. Η τάση για το υπόλοιπο 30% παραμένει άγνωστη προς το παρόν.
Ήταν η πρώτη φορά που η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης αξιολόγησε όλα τα μεσογειακά είδη για πιθανή συμπερίληψή τους στην "κόκκινη λίστα" των απειλουμένων ειδών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου