Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας από την Κυβέρνηση


Στο πλαίσιο των επαφών του με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, εν όψει της 74ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τα προεδρεία της 'Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του Τουριστικού Επιμελητηρίου.



Συνάντηση με Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

Συνάντηση με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρουσία και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η κυβέρνηση κάνει κανονικά τη δουλειά της, απαντώντας στο ερώτημα περί εκλογών και υπογράμμισε ότι όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, παγώνουν οι πλειστηριασμοί στις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2009 για επιχειρήσεις και ιδιώτες και έως του ποσού των 200.000 ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε έτσι στις αιτιάσεις του προέδρου της Ένωσης κ. Γ. Κασιμάτη, για την ανάγκη βοήθειας από τις τράπεζες και συνεργασίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος με τις επιχειρήσεις.

Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να υπάρξει στήριξη των επιχειρήσεων από τις τράπεζες και αναφέρθηκε και στο ΤΕΜΠΜΕ το οποίο έχει χρηματοδοτήσει τη ρευστότητα χιλιάδων επιχειρήσεων.

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση, με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει, θα διευκολύνει την ίδρυση επιχειρήσεων μειώνοντας την γραφειοκρατία και πως αύριο θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Ο κ. Κασιμάτης, από την πλευρά του, είπε ότι η οικονομική κρίση είναι αναστρέψιμη, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές και το κυβερνητικό πρόγραμμα για το ΕΣΠΑ.

Σημείωσε ακόμη ότι η ψυχολογία και το κλίμα των εκλογών δεν βοηθούν την οικονομία. Χρειάζεται διάλογος και να προωθηθούν όλα όσα έχουμε συμφωνήσει, τόνισε ο κ. Κασιμάτης.



Αναστολή πλειστηριασμών από τράπεζες

"Αναστέλλονται μέχρι τις 31-12-2009 οι πλειστηριασμοί από τραπεζικά ιδρύματα για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ", όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας.

Με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ιωάννη Παπαθανασίου, αναστέλλονται μέχρι τις 31/12/2009 όλοι οι πλειστηριασμοί που επισπεύδονται από τραπεζικά ιδρύματα για οφειλές χρηματικών ποσών κάτω των 200.000 ευρώ. Η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί άμεσα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νικόλαο Δένδια στη Βουλή.»



Δηλώσεις Παπαθανασίου

"Η κυβέρνηση παίρνει και θα πάρει τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την ελληνική οικονομία αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κρίση η οποία, όπως είπε "έχει αγγίξει και τη χώρα μας αν και ηπιότερα από άλλες χώρες της Ευρώπης".

Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά και μετά την κρίση, η χώρα μας να μην παραμείνει στάσιμη, αλλά να μπει σε φάση ανάπτυξης.

Σημείωσε ότι υπάρχουν δυσκολίες που δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να κάνει ότι θα επιθυμούσε και αναφέρθηκε ειδικότερα στο υψηλό δημόσιο χρέος. Ανέφερε πάντως ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.



Υπολογιστές στους μαθητες της Α΄Γυμνασίου

Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου και Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Άρη Σπηλιωτόπουλο, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μετά τη συνάντηση ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 126 χιλιάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές στους μαθητές της Α' Γυμνασίου στην προσπάθεια για τη μετάβαση στην κοινωνία της Πληροφορίας και την ενίσχυση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Οι μαθητές θα παραλάβουν από τα σχολεία τους κουπόνια, προκειμένου να πάρουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ θα περιέχονται και 16 λογισμικά.

Ο κ. Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι το κόστος ανέρχεται σε 68 εκατ. ευρώ και δόθηκε μάχη, όπως είπε, για τους πόρους από το ΕΣΠΑ, ώστε να γίνει η μετάβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

Επίσης ανέφερε ότι θα υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή τα βιβλία του Γυμνασίου και σημείωσε ότι θα προμηθευτούν τα σχολεία με 5 χιλιάδες διαδραστικούς πίνακες.

Τόσο ο υπουργός Οικονομίας όσο και ο υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τόνισαν ότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της.

Συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς

Συνάντηση με ΕΒΕΑ

"Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει πλήξει και την ελληνική οικονομία και βεβαίως έχει τονίσει τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματά της" δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κώστας Μίχαλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίες, ρηξικέλευθες και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες άλλωστε, όπως είπε, ήδη έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση.

Συνάντηση με ΣΒΒΕ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Ν. Πέντζος ανέφερε, όπως είπε,τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις,στον κ.Κ.Καραμανλή,καθώς,όπως παρατήρησε, υπάρχει μείωση τζίρου, μείωση κερδοφορίας των επιχειρήσεων, στασιμότητα στις επενδύσεις, μείωση στην παραγωγή και την κατανάλωση.

Τόνισε ότι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να επανέλθει στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής με στοχευμένα μέτρα, η μεταποίηση, ώστε να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις για συγκυβέρνηση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος δεν σχολίασε, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση για να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, τόνισε ότι υπήρξε μια ειλικρινής και χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων και υπογράμμισε ότι όλοι στηρίζουμε και την ελληνική μεταποίηση και τη μεταποίηση στη βόρεια Ελλάδα που είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη σημασία.

Στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται στον τομέα αυτό και δεσμευτήκαμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν,ώστε στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας να ενισχύσουμε και τη βόρεια Ελλάδα και την μεταποίηση της περιοχής, είπε.

Συνάντηση με ΠΑΣΕΓΕΣ

Τα προβλήματα του αγροτικού χώρου έθεσαν στον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Βγαίνοντας ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Τζανέτος Καραμίχας δήλωσε ότι έθεσαν στον πρωθυπουργό τα προβλήματα της δραματικής μείωσης του αγροτικού εισοδήματος κατά 14%, την μείωση της αγροτικής παραγωγής, την διεύρυνση του διατροφικού ελλείμματος και την αύξηση της ανεργίας. Πρόσθεσε ότι κατέθεσαν στον πρωθυπουργό ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ερωτηθείς τι τους απάντησε ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ απάντησε ότι τους είπε "θα τα πούμε στη Θεσσαλονίκη".

Δήλωση Σ. Χατζηγάκη

Ουσιαστική και παραγωγική χαρακτήρισε τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης.

Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Χατζηγάκης ανέφερε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία συμφωνούν με τους αγρότες και αρκετά θέματα στα οποία συμπορεύονται και βοηθάει ο ένας τον άλλο. Σημείωσε ότι υπήρξε διαφωνία για το θέμα του αγροτικού εισοδήματος και εξήγησε ότι παρά την κρίση, το τελευταίο εξάμηνο υπάρχουν δεδομένα θετικά που κάνουν τον αγροτικό τομέα να χαμογελά.

Σε ερώτηση για τα μπλόκα των αγροτών ο υπουργός απάντησε "δεν υπάρχουν μπλόκα, διαλύθηκαν πριν γίνουν" και πρόσθεσε ότι αυτό οφείλεται σε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση του αγροτικού και κτηνοτροφικού εισοδήματος.

Ο κ. Χατζηγάκης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και απάντησε: "Είμαι υπέρ της συνέχισης του έργου της κυβέρνησης. συνεχίζουμε την προσπάθεια με την ίδια ορμή για να ολοκληρώσουμε το έργο μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: