Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Με τρεις πόντους διαφορά ηττήθηκε η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ από τη Ρωσία...


άμυνες ζώνης της Ρωσίας οδήγησαν την Εθνική στην πρώτη ήττα της στο φετινό Ευρωμπάσκετ (68-65). Παρόλα αυτά, ο δρόμος της πρώτης θέσης του ομίλου για την ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας είναι ακόμη ανοιχτός.

Η Εθνική έπεσε στην παγίδα των Ρώσων στην αρχή του αγώνα. Σίγουρα οι ζώνες τις οποίες έστησε ο Ντέιβιντ Μπλατ ήταν αναμενόμενες. Αυτό που δεν περίμενε το τεχνικό τιμ της Ελλάδας ήταν η χαρακτηριστική αδυναμία των διεθνών στο αμυντικό ριμπάουντ και η μη επιβολή του γρήγορου ρυθμού.

Με τις δεύτερες και πολλές φορές τρίτες επιθέσεις που εξασφάλιζαν οι Ρώσοι έβρισκαν το δρόμο προς το καλάθι και σιγά-σιγά οικοδόμησαν ένα προβάδισμα διόλου αμελητέο (7-16, 10-21). Οταν ο Καζλάουσκας αποφάσισε να φρεσκάρει την πεντάδα της Εθνικής με Περπέρογλου, Πρίντεζη και Καϊμακόγλου, τα πράγματα βελτιώθηκαν στην επίθεση,η Εθνική έτρεξε κάποιους αιφνιδιασμούς αλλά τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ έπνιγαν όλη την υπόλοιπη προσπάθεια. Οποτε η Ελλάδα πλησίαζε (21-25 με τρίποντο του Σπανούλη, 32-36 με καλάθι και φάουλ του Μπουρούση), η Ρωσία έβρισκε τον τρόπο να “πληγώνει” τους Ελληνες διεθνείς είτε με περιφερειακά σουτ, είτε με κερδισμένα επιθετικά ριμπάουντ (32-39).

Ο αγώνας χαρακτηριζόταν πια ως ειδικών καταστάσεων. Και έτσι το αντιμετώπισε η Εθνική ρίχνοντας το βάρος στην άμυνα και στον απόλυτο έλεγχο του ρυθμού. Στο τρίτο δεκάλεπτο έγινε καλή δουλειά στην άμυνα,οι διαρροές στα ριμπάουντ σταμάτησαν και οι Ρώσοι αιχμαλωτίστηκαν (επτά λεπτά χωρίς πόντο). Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα σκόραρε και αυτή με το σταγονόμετρο, πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο 27' με καλάθι του Σχορτσανίτη (40-39) και το παιχνίδι ουσιαστικά άρχισε ξανά.

Η Εθνική αγωνίστηκε χωρίς τον Κουφό που έμεινε στο ξενοδοχείο λόγω στομαχικών διαταραχών.

Οι εννιά συνεχόμενοι πόντοι του Μόνια με τρία τρίποντα στις αρχές του τετάρτου δεκαλέπτου έφεραν και πάλι πίσω την Εθνική (48-57) η οποία αναγκαστικά άρχισε να πιέζει ασφυκτικά. Η πίεση και τα επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψαν οι Ελληνες διεθνείς είχαν αποτέλεσμα αφού η διαφορά μειώθηκε με τρίποντο του Φώτση στους δύο πόντους (61-63 στο 1:40). Οι Ρώσοι έδωσαν ευκαιρίες με την αστοχία τους στις βολές, η Ελλάδα μείωσε και πάλι στους δύο (65-67) αλλά το τελευταίο τρίποντο του Πρίντεζη (με το οποίο η Εθνική θα ισοφάριζε) ήταν άστοχο. Η ήττα πάντως δεν βγάζει το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας από το δρόμο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: