Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Μήνυμα Καραμανλή στην Τουρκία


Μήνυμα προς τη γειτονική Τουρκία ότι «έχει υποχρέωση να σεβαστεί τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001, για τους παράνομους μετανάστες, να ανταποκριθεί στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και να πάψει να καλύπτει τους σύγχρονους δουλέμπορους», απεύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, στην Αλεξανδρούπολη.
Υπογράμμισε τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό καλώντας την «να συμβάλει έμπρακτα σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ», ενώ σε ό,τι αφορά την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, «η πολιτική μας -τόνισε- συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις: Πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη.
«Αυτές οι λίγες λέξεις ορίζουν με ευθύτητα τη στάση μας. Και κάτι ακόμη. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει και δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε με παραβάσεις και παραβιάσεις, ούτε με οποιεσδήποτε άλλες προκλήσεις. Υποχωρήσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιανόητες. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε τίποτα».
Παράλληλα, μιλώντας για την «πολιτική των αγωγών», σημείωσε πως προσλαμβάνει διαστάσεις εθνικής υπόθεσης και έκανε λόγο για πολιτική που «θεμελιώσαμε με τόλμη και συστηματική προσπάθεια. Πετύχαμε διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες με τεράστια (στρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά) οφέλη για τη χώρα μας».
«Οι συμφωνίες αυτές, εντάσσουν τη χώρα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, συμβάλλουν στην αναβάθμιση των σχέσεών μας με τη Ρωσία και τις γειτονικές χώρες και φέρνουν επενδύσεις, μόνιμα έσοδα, νέες θέσεις δουλειάς», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «δύο από τις συμφωνίες αυτές είναι σημαντικές κατακτήσεις για τον Έβρο, ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.
Απευθυνόμενος προς τους πολίτες του Έβρου, ο πρωθυπουργός σημείωσε:
«Για τον αγωγό αυτό, αναλάβαμε ενώπιων σας ρητές και ξεκάθαρες δεσμεύσεις: Πρώτον ότι το έργο θα γίνει με τη συμμετοχή των Τοπικών Αρχών, των παραγωγικών και των κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής. Δεύτερον, ότι θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Τρίτον, ότι τα ετήσια έσοδα διέλευσης -περίπου 35 εκ. δολ. το χρόνο- θα μένουν, στο σύνολό τους, εδώ, στη Θράκη. Ένα μέρος τους θα πηγαίνει στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Τα περισσότερα όμως θα διατίθενται στο δικό σας Νομό».
Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στους ισχυρισμούς, όπως είπε, του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία, «ότι, τάχα, κατοχυρώνει μόνο τα συμφέροντα της ρωσικής πλευράς», τους χαρακτήρισε «παντελώς αυθαίρετους» και πρόσθεσε ότι «η αμφισβήτηση βλάπτει την πολιτική, που βάζει πάνω απ΄ όλα το συμφέρον της Ελλάδος. Όποιοι και να ενοχλούνται. Γι’ αυτό η στάση του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι ακατανόητη και χρωστάει σε όλους τους πολίτες καθαρές απαντήσεις».
Χαρακτήρισε την Οικονομία το μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών, είναι «η πιο πιεστική, η πιο επείγουσα εθνική υπόθεση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «το 90% της αύξησης του χρέους οφείλεται στους τόκους και στις δαπάνες για τα εξοπλιστικά, που άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ματαιοπονούν, λοιπόν, αν ψάχνουν για συνένοχους. Δεν είναι καταγγέλλοντες. Είναι καταγγελλόμενοι».
Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για έλλειψη σχεδίου και καθαρών θέσεων και πως μιλάει με υπονοούμενα. «Και ένα από τα υπονοούμενα αυτά, είναι σαφές: Αύξηση των φόρων. Ο αρχηγός του εξαγγέλλει "ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα". Είναι μια ξεκάθαρη φορολογική απειλή: Σημαίνει αύξηση των φόρων στα νοικοκυριά. Αυξημένη επιβάρυνση σε ιδιοκτήτες και μετόχους μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον φορολόγηση για τους αγρότες. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. Και ανάμεσα στις φοροαπαλλαγές είναι επιδόματα σε ανέργους, σε πολύτεκνες μητέρες, σε νοικοκυριά ορεινών και μειονεκτικών περιοχών», τόνισε ο κ. Καραμανλής.
Συνεχίζοντας την κριτική του κατά του κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός είπε πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται αυξήσεις μισθών για την κάλυψη του πληθωρισμού, οι οποίες με τον πληθωρισμό κάτω από το 1%, «σημαίνουν για τους χαμηλόμισθους 8 ευρώ το μήνα. Σημαίνει 100-150 ευρώ το χρόνο. Σημαίνει ότι ευνοημένοι θα είναι οι υψηλόμισθοι».
Και συμπλήρωσε, «εμείς λέμε να μη δώσουμε, για ένα χρόνο, αύξηση στους υψηλόμισθους του Δημοσίου. Να δώσουμε όμως τριπλάσια απ’ όσα λέει το ΠΑΣΟΚ στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό δηλαδή που κάναμε και φέτος. Δώσαμε 500 ευρώ, αντί των 150, που προτείνει το ΠΑΣΟΚ».
Μιλώντας ειδικότερα για τη Θράκη είπε ότι «οραματιστήκαμε τη Θράκη ως Πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας. Εμπεδώσαμε σύγχρονη πολιτική Ισονομίας και Ισοπολιτείας. Πολιτική, που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Στη μόρφωση. Στη δουλειά. Στη δημιουργία. Δεν χωρίζουμε και δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους. Ούτε με βάση τη θρησκεία, ούτε με βάση την καταγωγή, ούτε με βάση τη γλώσσα τους. Αποδεικνύουμε στην πράξη την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».
Παράλληλα, υπογράμμισε την ολοκλήρωση του βασικού άξονα της Εγνατίας Οδού, με αποτέλεσμα το ταξίδι από την Αλεξανδρούπολη στη Θεσσαλονίκη, «που χρειαζόταν πριν λίγα χρόνια 4,5 ώρες, γίνεται σήμερα σε μόλις 2,5 ώρες», τους άξονες, που έγιναν και γίνονται προς τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, τη βελτίωση του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, τον εκσυγχρονισμό του Αεροδρομίου, την αναβάθμιση του λιμανιού και του σιδηροδρομικού δικτύου και τη λειτουργία του προαστιακού σιδηρόδρομου.
Για την Παιδεία ανέφερε πως:

- Δημιουργήθηκε Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, στις Σάππες.

- Δρομολογήθηκε η δημιουργία Ερευνητικών Κέντρων.

- Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έγινε το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Χώρας. Απέκτησε αυξημένη χρηματοδότηση και νέες κτιριακές υποδομές.

Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, σημείωσε ότι:

- Χρηματοδοτήθηκαν εκατοντάδες υποδομές και επιχειρήσεις με 160 εκ. ευρώ.

- Δόθηκαν έκτακτες ενισχύσεις στους ανέργους.

- Ολοκληρώθηκε το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου.

Εξάλλου, σε ότι αφορά στην προστασία του φυσικού πλούτου της Θράκης και την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, επισήμανε:

- Τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

- Το φράγμα του Ιασίου.

- Τις διαδικασίες για την κατασκευή του φράγματος στον Ίασμο.

- Τη μελέτη για την υπόγεια άρδευση της Ξάνθης από το Νέστο.

- Το κλείσιμο ανεξέλεγκτων χωματερών.
Ακόμη, σημείωσε «την αυξημένη ενίσχυση των δήμων και των κοινοτήτων της Θράκης, από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και τόνισε «αποδεικνύουμε, στην πράξη, ότι είμαστε κοντά στην Περιφέρεια. Είμαστε δυναμικά παρόντες στη Θράκη».
Ο κ. Καραμανλής κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στη μεμψιμοιρία, να αποκρούσουν τη μοιρολατρία».
«Πάρτε το μέλλον στα χέρια σας. Πάρτε τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στα χέρια σας. Με κινητοποίηση. Με συστράτευση. Με αγώνα. Με περηφάνεια για όσα μας ενώνουν. Σίγουροι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε.
Τέλος, απευθυνόμενος στους κατοίκους του ακριτικού νομού έκανε λόγο για ισχυρό μήνυμα: «Από τον Έβρο, από εδώ που χτυπά η καρδιά της Ελλάδας, στέλνετε σ’ ολόκληρη τη χώρα μήνυμα νίκης. Σας ευχαριστώ για τους αγώνες σας. Η εμπιστοσύνη σας είναι η μεγάλη μου δύναμη. Η μόνη μου δύναμη. Μπορούμε να κερδίσουμε. Και θα κερδίσουμε. Είναι στο χέρι μας. Αρκεί να δώσουμε τον αγώνα όπως εμείς ξέρουμε να τον δίνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: