Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009

"ΙΣΧΥΡΗ ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..."


Την προσδοκία του ότι θα συνεχισθεί "η στενή συνεργασία και η ισχυρή και άρρηκτη φιλία των δυο χωρών μας" εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Βασίλη Κασκαρέλη. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι δύο χώες "έχουν μακρά κοινή ιστορία φιλίας που βασίζεται σε κοινές αξίες, κοινούς στόχους και αμοιβαία προσήλωση στη δημοκρατία και την ελευθερία", και πρόσθεσε ότι συνεργάζονται σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ως μέλη της ευρωατλαντικής κοινότητας, ενώ τους συνδέουν οι δεσμοί που προέρχονται από τα εκατομύρια Αμερικανών ελληνικής καταγωγής.
Ο κ. Ομπάμα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της Ελλάδος ως προεδρεύουσας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη λέγοντας ότι "οι ΗΠΑ, ως μέλος του ΟΑΣΕ, είμαστε ευγνώμονες προς την Ελλάδα για την ικανότατη ηγεσία που ασκεί ως προεδρεύουσα χώρα του ΟΑΣΕ για το 2009". Αφού χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις "ισχυρές" πρόσθεσε ότι προσβλέπει "στη συνεχή συνεργασία μας στις μεγάλες διεθνείς προσπάθειες του καιρού μας - την προστασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας, την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας".
Στην προσφώνησή του ο κ. Κασκαρέλης τόνισε ότι "σαφείς γεωπολιτικές πραγματικότητες παρείχαν το νήμα που σταθερά ενώνει τους μακρόχρονους δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών και λαών". Εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την περαιτέρω σύσφιγξη "της φιλίας και της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης", ορίζοντας σε γενικές γραμμές τους τομείς της κοινής προσπάθειας, όπως η διεθνής τρομοκρατία, η συνεργασία ΗΠΑ και ΕΕ, ο ορθολογικός μετασχηματισμός του ΝΑΤΟ, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος, προβλήματα παράνομης μετανάστευσης και ενεργειακής ασφάλειας, "πηγαίνοντας στην καρδιά των προβλημάτων, όχι σκαλίζοντας απλώς την επιφάνειά τους".
Σε όλα τα ανωτέρω, τόνισε ο κ. Κασκαρέλης, "η Ελλάδα ήδη έχει σημαντική συμβολή και συνεισφορά, κάνοντας καλή χρήση της στρατηγικής της θέσης και τη μοναδική της ιδιότητα ως μέλος του ΝΑΤΟΥ και της Ε.Ε. σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του κόσμου". Καλωσόρισε επίσης την ισχυρή στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις προσπάθειες που αποσκοπούν σε δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στην Κύπρο, που πρέπει να συνάδουν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το κοινοτικό κεκτημένο και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν επίσης τις προσπάθειες για την επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης στο πρόβλημα της πΓΔΜ. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων σύντομα θα είναι σε θέση να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς να χρειάζονται βίζα, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά τους δυο λαούς.
Ολοκληρώνοντας την προσφώνησή του ο Ελληνας πρέσβης απέτισε φόρο τιμής στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα: "Σε όλες τις προσπάθειές μας", υπογράμμισε, "είμαστε ευτυχείς που είμαστε σε θέση να υπολογίζουμε σε μια ακόμη στέρεη γέφυρα φιλίας, την ευημερούσα και επιχειρηματικά δραστήρια Ελληνοαμερικανική κοινότητα, τα μέλη της οποίας ενσαρκώνουν, καλύτερα από ο,τιδήποτε άλλο, τα σταθερά θεμέλια της φιλίας μας".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: