Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

ΕΓΚΩΜΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΠΟΥΤΙΝ


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έγινε δεκτός σήμερα -Τρίτη- από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρωθυπουργική κατοικία στο Νόβο Ογκάρεβο, κοντά στη Μόσχα, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Ρωσία.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συναντώνται για πρώτη φορά, είναι το αμερικανικό πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη, το οποίο έχει επικρίνει έντονα η Μόσχα.
Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του βασίζεται στον πρόεδρο Ομπάμα για την αποκατάσταση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων και ότι ελπίζει σε καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.
"Στηρίζουμε τις ελπίδες μας στο πρόσωπό σας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων", είπε κατά το πρόγευμα εργασίας που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
"Η ιστορία των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων γνώρισε διακυμάνσεις. Υπήρξαν χρόνια απόλυτης ευημερίας, υπήρξε γκρίζα ρουτίνα ακόμη και αντιπαράθεση", πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Ομπάμα εξήρε το έργο που έχει επιτελέσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο ως πρόεδρος και από το Μάιο του 2008 ως πρωθυπουργός. "Γνωρίζω όχι μόνο το εξαιρετικό έργο που έχετε επιτελέσει για το ρωσικό λαό τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση του προέδρου αλλά και τώρα ως πρωθυπουργός" είπε, παρότι μόλις την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του ο Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει τον Πούτιν, άνθρωπο προσκολλημένο στο παρελθόν.
"Είχαμε μια σπουδαία ευκαιρία να θέσουμε πιο στέρεες βάσεις στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. Ίσως δεν συμφωνούμε σε όλα αλλά έχουμε διαβουλεύσεις με γνώμονα το συμφέρον του ρωσικού και του αμερικανικού λαού", πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι μπορεί οι δύο χώρες να μην συμφωνούν σε όλα, ωστόσο μπορούν να τρέφουν αμοιβαίο σεβασμό. Ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους τόνισε ότι οι επαφές αυτές στη Μόσχα συνιστούν μια εξαιρετική ευκαιρία για να τεθούν οι σχέσεις των δυο χωρών σε ισχυρότερη βάση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: