Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Ο Ευ. Αντώναρος για λαθρομετανάστες


Συνεδριάζει αύριο το ΚΥΣΕΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος ανακοίνωσε ότι αύριο στις 12.00 θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σε ερώτηση αν το ΚΥΣΕΑ θα πάρει αποφάσεις για τη λαθρομετανάστευση απάντησε πως δεν έχει αυτή την εντύπωση.Ο κ. Αντώναρος ανακοίνωσε επίσης ότι το πρωί ο πρωθυπουργός είχε δεκαπεντάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο πρωθυπουργό της Τσεχίας κ. Φίσερ. Το τηλεφώνημα έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Φίσερ και κάλυψε πολλά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο Κώστας Καραμανλής έθεσε στη συνομιλία θέματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για την ελληνική πλευρά.

Ο Ευ. Αντώναρος για λαθρομετανάστες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος επανέλαβε σήμερα πως την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στον Τσέχο πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το θέμα των παράνομων μεταναστών.Η Ελλάδα, είπε, επέμεινε ώστε να συμπεριληφθεί κεφάλαιο για την λαθρομετανάστευση στο προσεχές Συμβούλιο και αυτό οριστικοποιήθηκε με την επιστολή προς τον κ. Φίσερ.
"Το θέμα τίθεται πλέον στον ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να τονίσει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξύτατες μεταναστευτικές πιέσεις, δυσανάλογες προς το μέγεθος της χώρας και να επισημάνει τις δυνατότητες που έχει η χώρα να αντιμετωπίσει αυτούς τους πολύ μεγάλους, συνεχώς αυξανόμενους, αριθμούς παρανόμων, ως επί τω πλείστον, οικονομικών μεταναστών", σημείωσε.
Τόνισε, επίσης, πως πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς καμιά καθυστέρηση και αυτά αναφέρονται στην επιστολή του πρωθυπουργού προς τον κ. Φίσερ και σημείωσε ότι από τον Ιούνιο του 2004 έχουν γίνει κινήσεις τόσο από τον κ. Κ. Καραμανλή, όσο και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών ώστε να αποσαφηνιστεί η ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε ως χώρα. Το πρόβλημα τους τελευταίους μήνες, πρόσθεσε, γίνεται αντιληπτό σε μακρινές χώρες, που είναι δύσκολο να τους εξηγήσει κανείς την ιδιαιτερότητά του.Για την κριτική που γίνεται περί "στρατοπέδων συγκέντρωσης", αλλά και για τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών,ο κ.Αντώναρος είπε ότι χρησιμοποιούνται λαθεμένες εκφράσεις.Αφού επεσήμανε ότι έχουν φτάσει στα άκρα οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας μας, τόνισε πως είναι φυσικό, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, να δημιουργούνται κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών. "Θα θυμάστε ότι πριν 2,5 χρόνια δεχόμασταν κριτική από φορείς του εξωτερικού γιατί διαθέταμε σχεδόν μηδενικό αριθμό τέτοιων κέντρων υποδοχής", συμπλήρωσε και είπε, επίσης, ότι "γινόταν κριτική για τον τρόπο με τον οποίο φερόταν - δεν ήταν αλήθεια - ότι αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές παράνομους μετανάστες". Επεσήμανε ότι τίποτα από αυτά που οργανώνονται, με πλήρη σεβασμό στα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ισχύουν για κάθε πολίτη, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να ξυπνά κάποιες άλλες μνήμες. "Άλλες εποχές. Δεν ισχύουν βεβαίως σε καμία περίπτωση όλα αυτά σε μια χώρα στην οποία είναι αποδεδειγμένη η ισονομία και η ισοπολιτεία για όλους", τόνισε. Παράλληλα είπε ότι τα θέματα αυτά είναι φυσικό να συζητούνται και σε τοπικό επίπεδο, αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Είναι πρόωρο, είπε, κάποιοι να προσπαθούν, για καθαρά πολιτικούς, κομματικούς ή άλλους λόγους, να εκμεταλλευτούν καταστάσεις,που θα δώσουν λύση σε προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ίδιες κοινωνίες που κάποιοι προσπαθούν τις κινητοποιήσουν εναντίον αυτών των λύσεων. Στόχος, ανέφερε, είναι η άμβλυνση του προβλήματος και υπενθύμισε ότι πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ακουγόταν ότι δήθεν δεν γινόταν τίποτα.
"Δεν μπορεί τα ίδια πρόσωπα που χθες κατέκριναν την Πολιτεία και τις αρχές ότι δήθεν δεν έχουν κάνει τίποτα, τώρα να κάνουν άλλου είδους κριτική γιατί δήθεν οι επεξεργασμένες λύσεις κάποιον θα βλάψουν. Η κριτική πολλές φορές προέρχεται από κατ' επάγγελμα διαμαρτυρόμενους", κατέληξε.

*** Την Παρακευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει πως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, με επιστολή του προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ζητά να ορίσουν εκπροσώπους για σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: