Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ομαλά διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία


Χωρίς σοβαρά προβλήματα και σε ήρεμο κλίμα διεξήχθησαν την Κυριακή οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία.

Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν αφορούσαν κυρίως τους εκλογικούς καταλόγους και την τεχνική υποδομή.

Τα exit polls δείχνουν σαφές προβάδισμα του συντηρητικού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, αλλά, όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο ανταποκριτής μας στην Αλβανία, τα exit polls δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.

Επίσης, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που σύμφωνα με τα exit polls, έρχεται δεύτερο, υπογράμμισε ότι τα exit polls "είναι εκτιμήσεις και δεν αποτελούν το επίσημο αποτέλεσμα".

Συνολικά κλήθηκαν να ψηφίσουν 3,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι για να εκλέξουν 140 βουλευτές. Τριανταπέντε κόμματα χωρισμένα σε τέσσερις εκλογικούς συνασπισμούς διεκδικούν τις έδρες αυτές. Μόνο ένα κόμμα κατέβηκε ανεξάρτητο.

Τις εκλογές παρακολούθησαν πέντε διεθνείς οργανισμοί, ο ΟΑΣΕ / ODHIR, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και μια αποστολή παρατηρητών από τις ΗΠΑ. Πρόκειται συνολικά περί τους 450 ξένους παρατηρητές, οι οποίοι συνεργάζονται με άλλους 5.000 τοπικούς παρατηρητές .

Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έγιναν οι εκλογές και στις περιοχές με αμιγή ελληνικό μειονοτικό πληθυσμό. Οι περιφέρειες Αργυροκάστρου και Αυλώνας, όπου συμπεριλαμβάνονται και οι περιοχές με αμιγή ελληνικό μειονοτικό πληθυσμό, εκλέγουν συνολικά 17 έδρες.

Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η ελεύθερη ψήφος του αλβανού πολίτη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι, μέσω της οποίας θα αναδειχτεί η νέα κυβέρνηση.

Ο Πρέσβης του ΟΑΣΕ στα Τίρανα Robert Bosch χαρακτήρισε γενικώς ήρεμο το εκλογικό κλίμα και κάλεσε τους Αλβανούς ψηφοφόρους να κατεβούν στις κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: