Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Κ. Καραμανλής:"Δεν φτάσαμε ακόμα στην Ιθάκη"


«Είμαστε στην Κέρκυρα του Οδυσσέα και δεν φτάσαμε ακόμη στον προορισμό μας, στην Ιθάκη», είπε σήμερα -Κυριακή- ο πρωθυπουργός, Κων. Καραμανλής, ανοίγοντας τις εργασίες της άτυπης συνόδου του ΟΑΣΕ. Εκ μέρους της ελληνικής προεδρείας, σημείωσε ότι στα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο κόσμος αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, «γεγονός που μας δείχνει και τον όγκο της δουλειάς, που δεν έχει γίνει, ενώ μνημόνευσε ιδιαίτερα τα προβλήματα της «περίπλοκης εποχής», των κλιματικών αλλαγών και της ασφάλειας που έχουν διαχύσει αισθήματα αγωνίας στον κόσμο.
Ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στη συνέχεια στην κρίση, παρατήρησε ότι στα κινέζικα ιδεογράμματα η κρίση προσδιορίζεται με δύο στοιχεία, που υποδηλώνουν τον κίνδυνο και την ευκαιρία, για να τονίσει πως η τρέχουσα κρίση μπορεί να αποτελέσει και μιαν «ευκαιρία αλλαγής».
Υπογραμμίζοντας τέλος, ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης συνδέεται με την ανάπτυξη του διαλόγου, «που είναι το πιο ενδεδειγμένο εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων», ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχήθηκε «να φυσήξει ούριος άνεμος στα πανιά μας, ώστε να φτάσουμε στην Ιθάκη μας».
Η προεδρεύουσα της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, Ντ. Μπακογιάννη, απευθυνόμενη ακολούθως στους ομολόγους της, θύμισε ότι στην απέναντι ακτή είχε λάβει χώρα η ναυμαχία στα Σύβοτα, για την οποία ακόμη και ο Θουκυδίδης έγραψε ότι ο πόλεμος άφησε πίσω του αίμα και ερημιά.
Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι οι εθνικές εντάσεις και «οι άλυτες διαφορές επιβαρύνουν το κλίμα και δημιουργούν συνθήκες ανακύκλωσης της έντασης κι επαύξησης της δυσπιστίας».
«Χρειάζεται λοιπόν -είπε η Ελληνίδα υπουργός- να ανανεώσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο, που είναι ο διάλογος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
«Η ελληνική προεδρεία δεσμεύεται πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επανεκκίνηση αυτής της διαδικασίας, που επιδιώκει να υπάρξει μια συλλογική δέσμευση για τα θέματα της ασφάλειας στον ορίζοντα της προσεχούς δεκαετίας», πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη. Επισημαίνοντας, εξάλλου, ότι η γεφύρωση των διαφορών θέλει χρόνο, η Ελληνίδα υπουργός υπενθύμισε ότι για να φτάσουμε στη συμφωνία του Ελσίνκι, απαιτήθηκαν 2.500 συναντήσεις και 660 προτάσεις.
«Για να ξεφύγουμε, συνεπώς, από τις χρόνιες προκαταλήψεις και τις συγκρουσιακές λογικές 35 χρόνια μετά το Ελσίνκι, απαιτείται συστηματική προσπάθεια "και η Οδύσσειά μας μόλις ξεκίνησε"», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

Δήλωση Κ. Καραμανλή στη ΝΕΤ

«Ο ΟΑΣΕ είναι το πιο κατάλληλο φόρουμ για να γίνει μια ειλικρινής αποτίμηση, ως προς το κατά πόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, που ετέθησαν για μιαν Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, σε δήλωσή του στη ΝΕΤ.
Αναφερόμενος στη σημασία της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, στην Κέρκυρα, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως «είναι μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το ότι οι πενήντα έξι χώρες του ΟΑΣΕ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της υπουργού Εξωτερικών και είναι σήμερα εδώ για να συζητήσουν ανοικτά, σ’ έναν ελεύθερο και ειλικρινή διάλογο, όλα τα προβλήματα, που αφορούν την Ευρώπη και κυρίως τα ζητήματα ασφαλείας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: