Κυριακή, 7 Ιουνίου 2009

ΜΠΡΑΝΤΕΦΕΡ ΟΜΠΑΜΑ-ΣΑΡΚΟΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ


Στο πλαίσιο των 65ων επετειακών εορτασμών για τη Συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία την 6η Ιουνίου 1944 στις συνομιλίες των προέδρων ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στην πόλη Καέν, στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) παρατηρήθηκε ότι οι δύο πλευρές "έχουν διαφορές", ως προς τους τρόπους με τους οποίους στο μέλλον η Τουρκία μπορεί να ενσωματωθεί στην ΕΕ, όχι όμως στο ότι αναμφίβολα η Τουρκία είναι μία "γέφυρα" μεταξύ Ανατολής και Δύσης, όπως διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη τύπου που επακολούθησε.
"Εκεί όπου έχουμε διαφορά, είναι οι τρόποι. Η παραδοσιακή επίσημη αμερικανική θέση είναι η (τυπική) ενσωμάτωση στην ΕΕ. Ηταν η θέση των προέδρων : Μπους και Κλίντον, όλων των Αμερικανών προέδρων. Η δική μου θέση δεν προβλέπει την ενσωμάτωση στην ΕΕ της Τουρκίας", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
"Ας σκεφθούμε: ένας κοινός χώρος για οικονομική δραστηριότητα και ασφάλεια ανάμεσα σε Ευρώπη, Ρωσία, Τουρκία. Διαφέρουμε ως προς τους τρόπους κι όχι ως προς τον σκοπό, δηλαδή ότι η Τουρκία χρησιμεύει ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής" επέμεινε ο πρόεδρος Σαρκοζί.
"Το τόνισα αυτό στον πρόεδρο Ομπάμα: για μένα, είναι πολύ σπουδαίο η Ευρώπη να έχει τα σύνορά της, υπό την έννοια ότι η Ευρώπη για τον πλανήτη έχει έναν ρόλο σταθεροποίησης, που δεν θα μπορέσω να αφήσω να καταστραφεί", πρόσθεσε ο πρόεδρος Σαρκοζί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: