Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Σπάει τα κοντέρ η αήττητη Ισπανία


Εχουν περάσει 940 ημέρες από την τελευταία φορά που οι παίκτες της Ισπανίας έφευγαν για τα αποδυτήρια με σκυμμένο το κεφάλι. Σε αυτά τα περίπου 3 χρόνια έχουν μεσολαβήσει η κατάκτηση του Euro 2008, η αναρρίχηση στην 1η θέση της κατάταξης της FIFA και κυρίως η αποτίναξη του χαρακτήρα loser που πάντα συνόδευε τους "φούριας ρόχας". Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναμέτρηση της Βραζιλίας με την Αίγυπτο.

Και πώς να διατηρηθεί αυτό το προσωνύμιο, όταν η ομάδα του Λουίς Αραγονές πρώτα και του Βιθέντε ντελ Μπόσκε από τον Αύγουστο του 2008 και έκτοτε έχει δώσει 33 αγώνες και σε κανέναν εξ αυτών δεν έχει γνωρίσει την ήττα; Η αναμέτρηση με τη Νέα Ζηλανδία, η επιβλητική εμφάνιση και νίκη με 5-0 για την πρεμιέρα του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, έφερε τους Ισπανούς ακόμα πιο κοντά στην ισοφάριση και ακολούθως στην κατάρριψη του σχετικού ρεκόρ που διαθέτει η Βραζιλία. Η "σελεσάο" μεταξύ του 1993 και του 1996 (ενδιαμέσως στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια) είχε δώσει 35 ματς δίχως να γνωρίσει την ήττα, κάτι που όπως όλα δείχνουν θα καταφέρει και η Ισπανία, βάσει των αγώνων που έχει να δώσει στη διοργάνωση της Νότιας Αφρικής.Η τελευταία ήττα εντοπίζεται στις 15 Νοεμβρίου του 2006, όταν ο Κίπριαν Μάρικα σημείωνε το μοναδικό τέρμα της φιλικής αναμέτρησης του Κάντιθ για λογαριασμό της Ρουμανίας. Μάλιστα, με αυτό το γκολ εκείνη την εποχή, έδινε (και αυτός) τροφή για γενική κατακραυγή προς την ομάδα του Αραγονές, που όδευε από αποτυχία σε αποτυχία και έβλεπε ακόμα και την πρόκριση στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας για το Euro 2008 σαν "Γολγοθά", ύστερα από δύο νίκες σε τρεις προκριματικούς αγώνες.Από εκείνη την ημέρα μέχρι και την έναρξη του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών μετρά 30 νίκες και 3 ισοπαλίες, αν και η τελευταία εκ των ισοπαλιών είναι αυτή με την Ιταλία στα προημιτελικά του Euro, όπου τελικώς η Ισπανία πήρε την πρόκριση με 4-2 στα πέναλτι. Την αναμέτρηση με την παγκόσμια πρωταθλήτρια "σκουάντρα ατζούρα" διαδέχθηκαν 13 νίκες, οι έντεκα εκ των οποίων υπό την ηγεσία του ντελ Μπόσκε.

Οσον αφορά τα γκολ, η επίδοση των Ισπανών είναι εκπληκτική. Στη διάρκεια του εν λόγω σερί, ήτοι σε 33 ματς, έχουν σημειώσει 69 γκολ, δηλαδή κάτι περισσότερο από δύο γκολ ανά αγώνα. Στα μετόπισθεν, έχουν δεχθεί μόλις 11 γκολ (22 ματς με "καθαρή" εστία) και μάλιστα 3 εξ αυτών είναι από την Ελλάδα. Η χώρα μας, μάλιστα, είναι η μοναδική που έχει καταφέρει να παραβιάσει το ισπανικό τέρμα πάνω από μία φορά σε έναν αγώνα, όταν ηττήθηκε με 3-2Φάνης Γκέκας, Κώστας Κατσουράνης) στο φιλικό της Τούμπας το καλοκαίρι του 2007Αγγελου Χαριστέα στους ομίλους του Euro 2008).

Τα ρεκόρ δεν σταματούν εκεί. Οι πρωταθλητές Ευρώπης με τη νίκη τους κόντρα στην Τουρκία τον Απρίλιο, έφτασαν τα 41 παιχνίδιααήττητοι σε προκριματική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και διευρύνουν το ρεκόρ τους, αφού έχουν ξεπεράσει κατά την επίδοση της Γερμανίας με 36 αγώνες. Η τελευταία ήττα των "φούριας ρόχας" σε προκριματικά της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης σημειώθηκε πριν από 15 χρόνια και συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου του 1993. Τότε είχαν ηττηθεί με 1-0 από τη Δανία στην Κοπεγχάγη, αλλά από εκεί και πέρα δεν βρέθηκαν ποτέ στη "γωνιά" του ηττημένου.

Επιπλέον, η δεύτερη σερί νίκη επί της Τουρκίας έφτασε το αήττητο σερί της Ισπανίας σε προκριματική και τελική φάση στα 29 ματς, μόνο που η αντίστοιχη ομάδα του Χαβιέρ Κλεμέντε μετρούσε 31 σερί παιχνίδια σε επίσημες διοργανώσεις και διατηρεί ακόμα το ρεκόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: