Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Μάχη “επιβίωσης” για Μπράουν – Υποχώρηση 10% των Εργατικών σε ένα μήνα


Μάχη πολιτικής επιβίωσης δίνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπράουν καθώς και έβδομος υπουργός εγκατέλειψε την Παρασκευή (5/6) αυτό που τα ΜΜΕ αποκαλούν «σκάφος που βυθίζεται». Ο πέμπτος παραιτηθείς υπουργός Τζέιμς Περνέλ κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό «να κάνει το ίδιο» για να γλυτώσει το Εργατικό Κόμμα την ήττα. Η εσωτερική αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Γκόρντον Μπράουν βρίσκεται στο απόγειο, ενώ δημοσκόπηση δείχνει κατακόρυφη πτώση των Εργατικών κατά 10% μέσα σε ένα μήνα.

Την παραίτησή του υπέβαλλε την Παρασκευή και ο υπουργός Μεταφορών Τζεφ Χουν. Σύμφωνα με το BBC o κ. Χουν ενέχεται σε μακρόχρονο σκάνδαλο που αφορά τα βουλευτικά του έσοδα και παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος ζητώντας χρηματοδότηση για δύο σπίτια του ταυτόχρονα.

Στο 18% οι Εργατικοί – 7 στους 10 δυσαρεστημένοι από τον πρωθυπουργό

Μπροστά κατά 22 μονάδες βρίσκονται οι Συντηρητικοί του Κάμερον, σύμφωνα με δημοσκόπηση που «είδε» την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας. Το κόμμα στηρίζουν 40% των Βρετανών έχοντας χάσει μόνο μία μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια στιγμή το κυβερνών κόμμα υποχώρησε κατά 10 μονάδες μέσα σε ένα μήνα, φτάνοντας στο 18%.

Η δυσαρέσκεια των Βρετανών για την κυβέρνησή έχει φτάσει στο επίπεδο της «Μαύρης Τετάρτης» του 1992, όταν η Βρετανία αναγκάστηκε να αποσύρει την στερλίνα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών μετά την κάθετη πτώση της ισοτιμίας της.

Επίσης, 7 από τους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν δυσαρεστημένοι από την απόδοση του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο από τα τρία τέταρτα εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Ο έκτακτος ανασχηματισμός

Σε έκτακτο ανασχηματισμό στο μεταξύ προχώρησε την Παρασκευή (5/6) μετά και την έκτη παραίτηση υπουργού του, ο πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να καταδείξει ότι διατηρεί τον έλεγχο του κυβερνητικού κόμματος.

Η σημαντικότερη μετακίνηση είναι εκείνη του Άλαν Τζόνσον στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, ενώ ο αρμόδιος υπουργός για την ανώτατη εκπαίδευση Τζον Ντέναμ διαδέχεται την παραιτηθείσα Χέιζελ Μπλίαρς ως υπουργός Κοινοτήτων. Επίσης, ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Μπομπ Έινσγουωρθ, θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Τζον Χάτον ως υπουργός Άμυνας. Στη θέση του παραμένει ο Άλισταιρ Ντάρλινγκ και ο Λορντ Μάντελσον (υπουργοί με αρμοδιότητα στην Οικονομία και την Αγορά).

Σενάρια διαδοχής

Στο μεταξύ, νέους κλυδωνισμούς στο σκάφος των Εργατικών προκαλεί η δήλωση του νέου υπουργού Άμυνας κ. Χάτον ότι «δεν θα έλεγε όχι» στο να διεκδικήσει το χρίσμα για την αρχηγία των Εργατικών «κάποια στιγμή».

Ερωτηθείς αν η κίνηση του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση έχει κίνητρο την αυτοπροστασία, ο Χάτον δήλωσε: «Αποχωρώ από την κυβέρνηση σήμερα, γιατί θέλω να αποχωρήσω από την πρώτη γραμμή της πολιτικής. (…) Θεωρώ δίκαιο, ο Γκόρντον Μπράουν τον οποίο στηρίζω ως πρωθυπουργό και ως ηγέτη του κόμματός μας, να έχει ένα υπουργικό συμβούλιο, το οποίο να τον οδηγήσει με επιτυχία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και πέρα από αυτήν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: