Σάββατο, 1 Αυγούστου 2009

Το economist χρίζει την Ν.Μπακογιάννη υποψήφια ΥΠΕΞ της Ε.Ε

Το όνομα της υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας, Ντόρας Μπακογιάννη, είναι μεταξύ των υποψηφίων για τη μελλοντική θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αναφέρθηκε σε άρθρο του περιοδικού Economist.


Το άρθρο του βρετανικού περιοδικού σημείωσε ότι πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση αυτή είναι επίσης ο Σουηδός τέως υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, ο οποίος όμως δεν αποδέχεται την υποψηφιότητα, ο Ολι Ρεν, ο τέως επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για τη Διεύρυνση, και η Ούρσουλα Πλάσνικ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας.

Το άρθρο αναφερόταν κυρίως στην προβλεπόμενη από τη νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ε.Ε. θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οποία ως υποψήφιοι προκρίνονται προς το παρόν ο Τόνι Μπλερ, τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας καθώς και οι Φελίπε Γκονθάλεθ, Πάαο Λιπόνεν, και Βοφγκανγκ Σιούσελ, τέως επικεφαλής των κυβερνήσεων αντίστοιχα, της Ισπανίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τους Ιρλανδούς πολίτες προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.

Ο ιρλανδικός λαός απέρριψε με ποσοστό μεγαλύτερο του 54% τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη στο μοναδικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στην Ε.Ε. επί της Συνθήκης τον Ιούνιο του 2008.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: