Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009

ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΤΑ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ


Βελτιώνεται η κατάσταση στη βορειοανατολική Αττική, καθώς φαίνεται να έχουν τεθεί υπό έλεγχο ή ακόμα και να έχουν σβήσει όλα τα μέτωπα. Ωστόσο, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή και σβήνουν μικροεστίες.

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στον Κιθαιρώνα, στην περιοχή του Πόρτο Γερμενό.

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν ριχτεί 33 οχήματα με 95 πυροσβέστες, 72 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, 60 υλοτόμοι, 15 υδροφόρες των ΟΤΑ και 2 σκαπτικά μηχανήματα του Στρατού. Ακόμη, 8 ελικόπτερα επιχειρούσαν έως το τελευταίο φως τη ημέρας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Κάρυστο, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές σε Σκύρο και Ζάκυνθο αλλά υπάρχει ανοικτό μέτωπο σε δύσβατο σημείο δυτικά των Βολιμών.

Την πυροσβεστική συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με 100 στρατιώτες και 2 σκαπτικά μηχανήματα, 60 υλοτόμοι και οι ΟΤΑ με υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με την συγκεντρωτική εικόνα της συνδρομής από το εξωτερικό στη χώρα μας με εναέρια μέσα, που δίνεται από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, έχουν αφιχθεί έως σήμερα 2 αεροσκάφη από τη Γαλλία, 2 από την Ιταλία, ένα από την Τουρκία, δύο από την Ευρωπαϊκή Μονάδα και ένα ελικόπτερο από την Κύπρο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την άμεση ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και τον άριστο συντονισμό της άφιξης και εμπλοκής της Διεθνούς Συνδρομής από τη ΓΓΠΠ ενώ ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να μεταφέρει στους ομολόγους του τις ευχαριστίες της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων μετά την άρση των μέτρων εκτροπής της κυκλοφορίας, τα οποία είχαν ληφθεί λόγω της πυρκαγιάς στις δασικές εκτάσεις των δήμων Γραμματικού, Βαρνάβα, Πεντέλης, Βριλησσίων, Μαραθώνα και Χασιάς.

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγίες στη Σκύρο και στο Ελαιοχώρι Αχαΐας. Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καμαρωτή του Δήμου Ιωνίας, στη Χίο. Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή από τη φωτιά, για την κατάσβεση της οποίας επειχειρούν 14 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες, 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, δήλωσε πως «η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι καλύτερη, αλλά ο κίνδυνος αναζωπύρωσης παραμένει υπαρκτός». Είπε ότι σε πλήρη εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στον Κιθαιρώνα, όπου λόγω των ισχυρών ανέμων δεν μπορούν να πετάξουν αεροσκάφη, ενώ ανακοίνωσε ότι από το Λιμενικό Σώμα έχουν διατεθεί περιπολικά, ώστε, αν χρειαστεί, να επέμβουν για την απομάκρυνση κατοίκων από το Πόρτο Γερμενό. Για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, είναι έτοιμα δύο πολεμικά σκάφη.

Ο κ. Αντώναρος έκανε επίσης γνωστό ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε δύο τηλεφωνήματα. Από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, και από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Τ. Ερντογάν. Και οι δύο εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής τους ευχαρίστησε για τη βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των ξένων εναέριων μέσων, ο κ. Αντώναρος είπε ότι πρόκειται για ένα κυπριακό ελικόπτερο, δύο ιταλικά αεροσκάφη, 4 γαλλικά και ένα τουρκικό, ενώ το πρωί αναμένονται δύο ισπανικά.

«Η βοήθεια αυτή προσφέρεται στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συμπλήρωσε και παράλληλα αναφέρθηκε σε σχετικές δηλώσεις του Σταύρου Δήμα. Για δε την προσφορά βοήθειας από την ΠΓΔΜ, είπε ότι «δεν είναι συμβατή με τις ανάγκες, που υπάρχουν στη χώρα».

Σε ό,τι αφορά συμβάν με αεροπλάνο καναντέρ, διευκρίνισε ότι, κατά τη διάρκεια υδροληψίας παρέμεινε στην επιφάνεια, λόγω απώλειας του αριστερού πλωτήρα. Δύο σούπερ πούμα και ένα αεροσκάφος ίδιου τύπου το προσέγγισαν. Το σκάφος έχει προσδεθεί στο Σχοινιά και θα ακολουθήσει ρυμούλκησή του σε ασφαλές λιμάνι.

Ακολούθως ο κ. Αντώναρος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, σχετικά με διάταξη που ψηφίστηκε το 2007 και σύμφωνα με την οποία, μόλις διαπιστωθεί ότι σε δασική έκταση, που κάηκε, χτίζεται αυθαίρετο, κατεδαφίζεται αμέσως και ο ιδιοκτήτης δεν έχει δικαίωμα προσφυγής σε διοικητική ή δικαστική αρχή.

Μίλησε ακόμα για άρθρο του Συντάγματος σχετικό με την αναδάσωση των καμένων περιοχών και τόνισε πως «όπου ήταν δάσος, θα ξαναγίνει δάσος».

Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ήδη έχουν καταγραφεί ζημιές διαφόρων βαθμών σε 150 σπίτια, ενώ σήμερα επιτροπές μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ θα κάνουν συστηματική καταγραφή. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε επιστολή της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας προς τον Περιφερειάρχη Αττικής, αλλά και σε απόφαση του υφυπουργού Υγείας, κ. Σαλμά, σύμφωνα με την οποία, κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές για βοήθεια και όσοι χρειάζονται φιλοξενία μπορούν να καλούν στο τριψήφιο 197.

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση, τόνισε πως η κατάσταση βελτιώθηκε, αλλά τα προβλήματα παραμένουν κυρίως στην Κάρυστο. «Όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ», είπε.

Δηλώσεις Γ. Σουφλιά

«Πονάει η καρδιά όλων των Ελλήνων με τις εικόνες των καταστροφικών πυρκαγιών. Αυτή την ώρα, το πρώτο που θέλω να πω είναι κουράγιο σε όλους τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται και καλή δύναμη σε όλους όσοι ηρωικά προσπαθούν να δαμάσουν τη φωτιά», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, και πρόσθεσε: «Επειδή, όμως, λέγεται και γράφεται από ορισμένους ότι οι δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από την πυρκαγιά θα μετατραπούν σε οικόπεδα και βίλες, θέλω να επισημάνω ότι έχουν γίνει από πλευράς νομοθεσίας τα πάντα ώστε να μην επιτραπεί αυτό.

Πρώτον, το Νοέμβριο του 2007, εισηγήθηκα και ψηφίστηκε στη Βουλή πολύ σημαντική διάταξη που ισχύει για όλες τις πυρκαγιές από το 2007 και μετά. Βάσει αυτής, μόλις διαπιστωθεί ότι σε δασική έκταση που καταστράφηκε από πυρκαγιά κτίζεται αυθαίρετο, αυτό κατεδαφίζεται αμέσως και ο ιδιοκτήτης του δεν έχει δικαίωμα να καταφύγει σε οποιαδήποτε διοικητική ή δικαστική αρχή. Αυτό έχει τεράστια σημασία γιατί είναι γνωστό ότι στο παρελθόν αυτοί που έκτιζαν αυθαίρετα στα καμένα, πετύχαιναν με προσφυγές και άλλα ένδικα μέσα να κερδίζουν χρόνο και τελικά να παραπέμπουν το θέμα στις ελληνικές καλένδες… Ε, αυτό πλέον με την τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ κόπηκε.

Υπενθυμίζω και τονίζω ότι το Σύνταγμα, στο άρθρο 117 παράγραφο 3, ορίζει ότι δάση και δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από πυρκαγιά κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλον προορισμό.

Τονίζω, επίσης, -σημειώνει ο κ. Σουφλιάς- ότι στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, όπου το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει Φορέα Διαχείρισης, έχουμε συνδεθεί με δορυφόρο που ελέγχει την περιοχή και εντοπίζει αμέσως αν κτίζεται κάποιο κτίσμα. Αυτό πρέπει να γίνει από τις Περιφέρειες και στις περιοχές που πλήττονται αυτές τις ημέρες από τις πυρκαγιές.

Δεύτερον, οι διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και για τις κυρώσεις και την κατεδάφιση αυθαιρέτων είναι σαφείς. Αυτό που πρέπει να γίνει, ασφαλώς, τόσο με αυτές τις διατάξεις όσο και με όσα προανέφερα είναι να εφαρμόζονται με αυστηρότητα από τους αρμόδιους. Οι Περιφέρειες, οι Νομαρχίες και οι Πολεοδομίες τους έχουν την αποστολή να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τους νόμους.

Οι ώρες είναι πολύ δύσκολες για όλους μας. Αλλά, τουλάχιστον, ας έχουν όλοι οι Έλληνες στο μυαλό τους ότι έχουμε νομοθετήσει με πληρότητα σε όλα τα επίπεδα, ώστε η εφαρμογή των νόμων να εξασφαλίζει πως όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος», κατέληξε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Ζημιές σε 150 σπίτια από τη φωτιά στην Αττική

Εκατόν πενήντα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική, σύμφωνα με τήν πρώτη καταγραφή απο τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Νομαρχίας.

Οπως ανακοινώθηκε, με εντολή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΥΑΣ) άρχισε την καταγραφή ζημιών σε κτίσματα.

Σε συνεργασία με τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τους δήμους των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, η συγκεκριμένη υπηρεσία κατέγραψε τους οικισμούς στους οποίους προκλήθηκαν ζημιές σε κτίσματα και έγινε μια πρώτη εκτίμηση. Σύμφωνα με αυτή, ζημιές έχουν υποστεί περίπου 150 σπίτια.

Σήμερα, τριάντα Επιτροπές Μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ θα ξεκινήσουν τη συστηματική και πλήρη καταγραφή των ζημιών στα κτίσματα των οικισμών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας.

Βελτιώνεται η κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης

Αισθητά βελτιωμένη είναι η κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε η ΔΕΗ και εκτιμά ότι οι υποσταθμοί που είναι εκτός λειτουργίας θα περιοριστούν. Η επιχείρηση επισημαίνει ακόμη ότι η εικόνα θα ήταν καλύτερη αν δεν είχαν αναζωπυρωθεί τα μέτωπα στις περιοχές Βουτζά και Καλλιτεχνούπολης, που έθεσαν εκτός λειτουργίας 24 υποσταθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ:

-Για την αποκατάσταση των βλαβών εργάζονται περισσότερα από 80 συνεργεία (της ΔΕΗ και συνεργαζόμενων εργολάβων), ο αριθμός των οποίων αυξάνει συνεχώς με τη μεταφορά τεχνικών από άλλες περιοχές της Αττικής και άλλους νομούς (Βοιωτία, Αχαϊα κλπ).

-Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις Γραμμές Μεταφοράς και τις μονάδες παραγωγής.

Για την περιοχή της Καρύστου η ΔΕΗ επισημαίνει ότι οι βλάβες που προκάλεσε η φωτιά είναι σημαντικές και οι εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιούνται σε πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της μεγάλης έκτασης των πυρκαγιών, οι οποίες παρεμποδίζουν την πρόσβαση των συνεργείων σε αρκετές περιοχές. Στην Κάρυστο εργάζονται 40 τεχνικοί ενώ επιπλέον συνεργεία θα μεταφερθούν από την Κεντρική Ελλάδα.

Προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για σήμερα Τρίτη πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Λέσβου, Χίου, Σάμου-Ικαρίας, Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου) και Ανατολικής Αττικής.

Οδηγίες Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για προστασία από τη φωτιά

Οδηγίες προς τους κατοίκους σπιτιών, στα οποία πλησιάζει φωτιά, μετέδωσε εκ νέου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί σε όλη τη Χώρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει το σπίτι σας

- Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

- Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

- Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.

- Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός και καύτρες στο εσωτερικό του κτιρίου.

- Αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη απομακρυνθείτε από τον χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν από τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.

- Εάν η διαφυγή σας δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένη μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

- Αν παραμείνετε στο σπίτι, μπείτε μέσα σε αυτό μαζί με όλη την οικογένεια σας και συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο.

- Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.

- Αν αποφασιστεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στις πληγείσες περιοχές

Επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Παπανικολάου, τον Διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου του αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Δικαιάκο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Μ.Κ.Ο. ''Αλληλεγγύη'' της Εκκλησίας της Ελλάδος, Κωστή Δήμτσα.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφτηκε αρχικώς τις περιοχές του Βαρνάβα, του Μαραθώνα, της Πεντέλης, όπου είχε συνάντηση και με την υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς Ντίνα Μπέη και τους μοναχούς της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης. Στη συνέχεια μετέβη στη Νέα Μάκρη, τον Βουτσά, τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά και τη Σταμάτα.

Συνομίλησε με τοπικούς παράγοντες και τις αρχές αλλά και τους κατοίκους δίνοντας σε όλους κουράγιο και δύναμη στη συνέχιση του δύσκολου έργου τους. Σε δηλώσεις του, φανερά συγκινημένος, χαρακτήρισε τραγωδία την καταστροφή του φυσικού πλούτου των περιοχών και ζήτησε εθνική ομοψυχία. ''Αυτές τις ώρες'', είπε χαρακτηριστικά, ''πρέπει να είμαστε όλοι μια οικογένεια''. Στη διάρκεια των συναντήσεων με φορείς της τοπικής κοινωνίας τόνιζε διαρκώς την διάθεση της Εκκλησίας μέσω της Μ.Κ.Ο. ''Αλληλεγγύη'' για τη παροχή οιασδήποτε βοήθειας όπου και όταν απαιτείται με κάθε δυνατό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: