Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2010

"Έρευνες για ναυτικούς χάρτες έκανε το TCG Cesme" λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Νέες διαστάσεις δίνει η Τουρκία στην πρόκληση του TCG Cesme, υπστηρίζοντας ότι "Το σκάφος προέβη σε υδρογραφικές μετρήσεις για την ενημέρωση "ναυτικών χαρτών" και όχι γεωλογικές έρευνες", ενώ χαρακτηρίζει το Αιγαίο "ανοικτή θάλασσα" πέραν των χωρικών υδάτων... Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει "αβάσιμες" τις ειδήσεις περί γεωλογικών ερευνών στο Βόρειο Αιγαίο, από το πλοίο ΤΣΕΣΜΕ (TCG Cesme), που δημοσιεύτηκαν σε «ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ», στοχοποιώντας βασικά το defencenet.gr που αποκάλυψε το θέμα.
«Οι ειδήσεις αυτές αποτέλεσαν θέμα ανακοινώσεων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και ορισμένων αξιωματούχων υψηλού επιπέδου», αναφέρει γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν λίγο στην Άγκυρα.

«Το TCG Cesme προέβη σε υδρογραφικές μετρήσεων στο Βόρειο Αιγαίο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων δραστηριοτήτων, που έχουν στόχο την ενημέρωση των ναυτικών χαρτών», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ως γνωστόν, στο Αιγαίο δεν έχουν οριοθετηθεί θαλάσσιες δικαιοδοσίες πέραν των χωρικών υδάτων», προσθέτει η ανακοίνωση και συνεχίζει ότι «γι΄αυτό οι περιοχές πέραν των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο χαρακτηρίζονται ως ανοιχτή θάλασσα».

«Η Τουρκία και η Ελλάδα δεσμεύθηκαν με την Συμφωνία της Βέρνης του 1976 να μην προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες πέραν των χωρικών τους υδάτων στο Αιγαίο, μέχρις ότου οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα». «Η Τουρκία σέβεται απολύτως την συμφωνία αυτή», καταλήγει η ανακοίνωση. Και φυσικά για άλλη μια φορά ψεύδονται...

Τμήμα ειδήσεων defencent.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: