Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

H Άγκυρα έβγαλε το "Πίρι Ρέϊς" - Ώρα αποφάσεων για την Ελλάδα - Υπερασπίζουμε ή παραχωρούμε;

ImageΈρευνες για πετρέλαιο μέσα στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, αλλά και εντός της κυπριακή ΑΟΖ, ξεκίνησε η Τουρκία με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερκών. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από το ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρεις". Πρόικειται για μία κίνηση που παραβιάζει όλα τα Πρωτόκολλα (Καραμανλή-Ετζεβίτι, 1976 Βέρνη, Παπούλια-Γιλμάζ, 1987) και έχει θέσει ήδη σε συναγερμό τα ελληνικά Επιτελεία και το υπουργείο Εξωτερκών

Αν επιτραπεί στο "Πίρι Ρέϊς" να προχωρήσει ανενόχλητο σε έρευνες στο βυθό προς εντοπισμό πετρελαϊκών κοιτασμάτων εντός της ελληνικής ΑΟΖ (εντός των νοητών θαλασσίων ορίων του FIR Αθηνών) και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τότε απεμπολούμε στην πράξη οικονομικά δικαιώματα αλλά πρακτικά και δικαιώματα ελέγχου σε ολόκληρη της ανατολική Μεσόγειο.
Πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρουν ότι ήδη από χθες το "Πίρι Ρέϊς" βρίσκεται στην δεσμευμένη περιοχή και έχει ξεκινήσει σεισμικές έρευνες. Απέπλευσε από το λιμάνι του Κας, χθες το απόγευμα στις 19.00, πέρασε μέσα από την ελληνική ΑΟΖ και τώρα βρίσκεται σε μία περιοχή μεταξύ ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, η οποία θεωρείται "πετρελαιοφόρος" περιοχή. Η συνολικά δεσμευμένη περιοχή ανήκει κατά το ήμισυ στην ελληνική ΑΟΖ και κατά το έτερο ήμισυ στην κυπριακή.
Οι έρευνες του Τουρκικού σκάφους θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Αυγούστου ενώ από ελληνικής πλευράς το υπουργείο Εξωτερικών κατά τις πληροφορίες παρακολουθεί στενά την υπόθεση ενώ σήμερα (λέγεται ότι...) θα προβεί σε διάβημα. Θα συνοδεύεται από ένα σκάφος του τουρκικού Ναυτικού, ενώ είναι βέβαιο, κατά πάγια τακτική της Τουρκίας, ότι στην περιοχή θα περιπολεί και ένα τουρκικό υποβρύχιο.

Ελληνικά πολεμικά σκάφη ήδη βρίσκονται ή ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την περιοχή, έστω και αν από το ΓΕΕΘΑ δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Στη Ρόδο βρίσκεται η κανονιοφόρος ΤΟΛΜΗ.
Eίναι "η ώρα των αποφάσεων" και σίγουρα η συνέχιση της πολιτικής κατευνασμού απλά θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε ότι αφορά την τουρκική επιθετικότητα.
Για το θέμα θα υπάρχει συνεχής ροή ειδήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: