Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

"ΚΑΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ..."

tag_reuters.com0000_binary_bm2e5ci0pcc01-viewimageΟι συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών κρατών επί του σχεδίου συμφωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πυροδοτούν "πολλές εντάσεις" ωστόσο "κάτι κινείται", διαβεβαίωσε σήμερα Παρασκευή από την Κοπεγχάγη ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί...

Την ίδια ώρα ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες του πλανήτη να καταλήξουν σε μία συμφωνία ακόμα και αν, όπως είπε, η συμφωνία αυτή "δεν είναι τέλεια", ενώ η Κίνα δηλώνει αποφασισμένη να τηρήσει, "ίσως ακόμη και να ξεπεράσει" το στόχο που έχει θέσει για περιορισμό των εκπομπών αερίων
Το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευσιν στην πρωτεύουσα της Δανίας, προτείνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την υιοθέτηση μιας ή περισσοτέρων συνθηκών το αργότερο στο τέλος του 2010.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου επάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ότι χρειάζονται δραστικές περικοπές στην εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ δεν συγκεκριμενοποιείται αριθμητικά η αναγκαία μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 ή το 2050.
Στο σχέδιο συμφωνίας υποστηρίζεται ο στόχος της χορήγησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως ως κλιματική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το 2020 και η χορήγηση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες ανάμεσα στο 2010 και το 2012.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες συμφωνούν, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας, σε κάποιου βαθμού έλεγχο του περιορισμού των εκπομπών αερίων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που έφτασε σήμερα στην Κοπεγχάγη, κάλεσε τους ηγέτες του πλανήτη να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ακόμα και αν, όπως είπε, η συμφωνία αυτή "δεν είναι τέλεια".
Ωστόσο δεν προσφέρθηκε να προχωρήσει σε νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κάτι που ορισμένοι θεωρούν κρίσιμο θέμα για τη σύναψη μιας συμφωνίας.
Απευθυνόμενος στους μετέχοντες, ο Ομπάμα επανέλαβε τις αμερικανικές προτάσεις, ζήτησε να υπάρξει διαφάνεια στον τρόπο ελέγχου της μείωσης εκπομπών αερίων και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να μάχονται κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της διάσκεψης.
"Η εποχή των συζητήσεων τελείωσε", είπε.
Την διαβεβαίωση ότι "κάτι κινείται", παρά τις "πολλές εντάσεις" που πυροδοτούν οι συνομιλίες των αρχηγών κρατών επί του σχεδίου συμφωνίας, έδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
"Η Ευρώπη είναι απολύτως ενωμένη, η Αφρική συμφωνεί με τις θέσεις μας (...) οι ΗΠΑ έχουν θέσεις συναφείς με τις δικές μας", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος ύστερα από συνάντηση ομάδας περίπου τριάντα αρχηγών κρατών, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Η ομάδα αυτή αποτελείται από αντιπροσωπείες των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες), των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία) και των αναπτυσσόμενων χωρών (Μπαγκλαντές, Λεσότο, Αλγερία κ.λπ).
"Πρέπει (οι συνομιλίες) να ξεμπλοκαριστούν, υπάρχουν σημεία μη διαπραγματεύσιμα. Μεταξύ αυτών, πρέπει να επιβεβαιωθούν οι δεσμεύσεις και των μεν και των δε στον οικολογικό και τον οικονομικό τομέα", συμπλήρωσε ο Νικολά Σαρκοζί.
Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να τηρήσει, "ίσως ακόμη και να ξεπεράσει" το στόχο που έχει θέσει για περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μέχρι το 2020.
"Θα τηρήσουμε το λόγο μας με πραγματικές πράξεις", δήλωσε ο Γουέν σε ομιλία του στο πλαίσιο της διάσκεψης στην Κοπεγχάγη. "Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της διάσκεψης αυτής, δεσμευόμαστε πλήρως να τηρήσουμε, ακόμη και να ξεπεράσουμε το στόχο που έχουμε θέσει".
Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 40-45% μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια: