Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Θρίλερ με έρευνα-διάσωση στους Καλόγερους - Ενημέρωση ΓΕΕΘΑ δημιουργεί ερωτήματα

ImageΣκηνικό κρίσης πήγε να δημιουργηθεί στην περιοχή τωνν νήσων Καλόγερων στο Βόρειο Αιγαίο (δυτικά της Χίου), όταν κατά την εκτέλεση αποστολής έρευνας-διάσωσης (είχε προσαράξει εμπορικό σκάφος επάνω στις βραχονησίδες, υποτίθεται αλλά δεν έχει βρεθεί κάτι μέχρι στιγμής) από ελληνικά σκάφη και ελικόπτερα, η τουρκική φρεγάτα TCG F-503 Beykoz, προσπάθησε να παρεμβληθεί στα ελληνικά σκάφη. Τουρκικά μαχητικά περιπολούσαν επάνω από την φρεγάτα ανεβάζοντας το "θερμόμετρο", όπως επίσης και ένα τουρκικό Cougar. Σημειώνεται ότι οι Καλόγεροι βρίσκονται ακριβώς επάνω στον 25ο Μεσημβρινό. Tο όλο σκηνικό "χόντραινε" αφού στην περιοχή έσπευδε η ελλληνική φρεγάτα F-455 "Σαλαμίς".
Τελικά το τουρκικό σκάφος απομακρύνθηκε πριν λίγα λεπτά και αυτή την στιγμή βρίσκονται στην περιοχή τέσσερα ελληνικά ελικόπτερα. Τώρα βρίσκεται σε απόσταση 6,5 ν.μ. νοτιοδυτικά της Χίου.
Από το ΓΕΕΘΑ μόλις στις 16.30 ανακοινώθηκε το επεισόδιο και είναι σαφές ότι αν δεν υπήρχε η αποκάλυψη από το defencenet.gr μπορεί και να μην το ανακοίνωναν καθόλου, όπως έχουν προσπαθήσει να κάνουν και στο παρελθόν με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τα αεροναυτικά επεισόδια την παραμονή της επίσκεψης Ερντογάν.
Η συμπεριφορά των Τούρκων δείχνει ότι είναι έτοιμοι να προκαλέσουν "θερμή" κρίση και αυτό πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από τους Έλληνες επιτελείς. Είναι πολύ πιθανό να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σήμα "μαϊμού" από την "άλλη πλευρά του λόφου" που ήθελε να δοκιμάσει αντιδράσεις. Άλλωστε τόσο μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων σε ένα σημείο δεν είναι καθόλου συνηθισμένη. 
----------------------------------------------------------------
(Ανανέωση 16.48) Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για το επεισόδιο στους Καλόγερους, αναμένεται να «ανάψει φωτιές» και όχι άδικα, αφού εμμέσως πλην σαφώς, το ΓΕΕΘΑ και κατ’επέκταση το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση αποδέχονται τουρκική αρμοδιότητα σε αποστολές έρευνας-διάσωσης ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού!
Η ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους με SMS που εκδόθηκε καθυστερημένα, μετά την αποκάλυψη του επεισοδίου από το defencenet.gr, αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Από τις 12μμ. βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για ναυτικό επεισόδιο στην περιοχή Ν.Καλόγηροι. Στην περιοχή συμμετέχουν εναέρια και πλωτά μέσα Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς αποτέλεσμα».
Πιο σαφή παραδοχή ότι έχει εκχωρηθεί δικαίωμα έρευνας-διάσωσης στην Τουρκία, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού δε νομίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει. Τα ερωτήματα είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν άμεσα.
Επί πλέον τίθεται θέμα χρονικού προσδιορισμού, καθώς αναφέρει την 12:00 ως χρονικό όριο, ενώ στις NAVTEX (Τουρκία) και NOTAM (Ελλάδα) έχουμε χρόνο έκδοσης που προηγείται κατά 2-3 ώρες.
Πηγή του ΓΕΕΘΑ ανέφερε στο defencenet.gr σχολιάζοντας ότι "Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Στείλαμε μιά απλή ενημέρωση περιγράφοντας την κατάσταση, δεν υπάρχει καμία παραδοχή εκχώρησης έρευνας-διάσωσης στην Τουρκία"...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: