Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ


tag_reuters.com0000_binary_gm1e5b31mwz01-viewimageΠερισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες ενδέχεται να νοσήσουν από τον ιό της νέας γρίπης το προσεχές διάστημα, οπότε και αναμένεται πανδημική έξαρση, που θα διαρκέσει περίπου 6 εβδομάδες, εκτιμά το Eθνικό Συμβούλιο Πανδημίας.
Aν ισχύσει το χειρότερο σενάριο, υπολογίζεται ότι 0,1% ή 0,2% όσων προσβληθούν, θα χρειαστούν νοσηλεία. Aπό αυτούς 15% έως 20% ενδεχομένως να πρέπει να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να λειτουργήσουν άμεσα τα 150 κρεβάτια εντατικής, που μένουν σήμερα αναξιοποίητα, λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού.
H πρόεδρος του Συμβουλίου, Ελένη Γιαμαρέλου, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας είναι ο εμβολιασμός του προσωπικού νοσοκομείων και άλλων μονάδων υγείας, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 16 Nοεμβρίου. Mία εβδομάδα αργότερα θα ξεκινήσει ο πανδημικός εμβολιασμός.
Η κα. Γιαμαρέλου επισήμανε ότι τα νεότερα ευρωπαϊκά δεδομένα για την ασφάλεια του πανδημικού εμβολίου είναι ενθαρρυντικά. Για παράδειγμα, στη Σουηδία, όπου έχουν ήδη εμβολιαστεί 1,4 εκατομμύρια πολίτες, μόνο 41 παρουσίασαν κάποιες παρενέργειες και 6 εμφάνισαν αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο. Eπιπροσθέτως, όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν αναστρέψιμες.

Νέος πρόεδρος στο ΚΕΕΛΠΝΟ
Ο κ. Γιώργος Σαρόγλου είναι ο νέος πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μετά την παραίτηση - για λόγους υγείας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας - του κ. Γιάννη Πιερρουτσάκου. Η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Πιερρουτσάκου και προχώρησε στην άμεση κάλυψη της θέσης του προέδρου "λόγω του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει το Κέντρο στην αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης και εν' όψει της επικείμενης έναρξης του εμβολιασμού", όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.
Ο κ. Σαρόγλου είναι καθηγητής Παθολογίας λοιμώξεων του Νοσηλευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση την Νέας Γρίπης, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2000 μέχρι το Νοέμβριο του 2004. Η θητεία του, όπως και εκείνη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ - η πλήρης σύνθεση του οποίου θα ανακοινωθεί άμεσα - είναι διάρκειας τριών μηνών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: